Nagyot nőttek az élelmiszerárak – dobogós helyen a magyar infláció

0
Júliusban 3,3 százalékkal voltak magasabbak az árak, ám a boltokban ennél lényegesebb gyorsabb áremelkedés tapasztalnak a vásárlók – rta meg a Népszava.hu.
A hazai árak emelkedése lanyhult júliusban, 3,3 százalékkal voltak magasabban, mint egy évvel korábban, míg az előző hónapban 3,4 százalékos inflációt mért a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A nyugdíjasok fogyasztói kosarát mérő infláció 3,5 százalék volt. A magyar árak növekedése a második leggyorsabb volt az Európai Unióban (egyedül csak Románia előz minket ezen a téren), ennek ellenére az árstabilitás fenntartásért felelős jegybank eddig nem tett túl sokat az ügy érdekében (például nem emelt az alapkamaton). A jegybank arra játszik, hogy előbb-utóbb az alacsony európai árak begyűrűznek a magyar gazdaságba.

Novemberben biztos lesz kompenzációs nyugdíjemelés

Az első hét hónapban az infláció 3,3 a nyugdíjasokat érintő fogyasztói kosár termékeinek átlagára 3,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt. Várhatóan a drágulás mértéke az év hátralévő hónapjaiban tovább csökken, ennek ellenére az év egészében az infláció vélhetően 3-3,3 százalék lesz. A nyugdíjakat viszont idén januárban a kormány csak 2,7 százalékkal emelte, mert eredetileg ekkora inflációval számolt a költségvetés elfogadásakor, a különbözetet utólag egy összegben fizetik ki novemberben. Ugyancsak ekkor fizetik ki a nyugdíjprémiumot is – ám ez független az infláció további alakulásától.

Forrás és bővebben itt:https://www.borsod24.com/index.php/2019/08/09/nagyot-nottek-az-elelmiszerarak-dobogos-helyen-a-magyar-inflacio/