NASA: Hatalmas aszteroidák közelednek a Föld felé

Több nagy méretű aszteroida közeledik a következő hetekben a Föld felé. Noha csillagászati értelemben közel jönnek majd, de a Föld mellett így is több millió kilométerre suhannak el – számolt be az ABC News.

A nyilvántartott aszteroidákból pénteken és szombaton is haladtak már el mellettünk, a cikk pedig megjegyzi, hogy november 13-án közelíti meg bolygónkat a 2004 UE nevű aszteroida, mely akkora, mint az Empire State Building, és négymillió kilométerre megy majd el mellettünk.

Ripityára zúzná az aszteroidákat az új bolygóvédelmi stratégia

Kinetikus penetrátorok szabdalnák ház méretű darabokra a veszélyes objektumot a becsapódás előtt.

Szerencsére annak, hogy egy ekkora aszteroida eltalálja a bolygónkat, nagyon kicsi az esélye, már önmagában azért, mert kevés az ilyen nagy méretű belőlük

– fogalmazott az ABC Newsnak Paul Chodas, a NASA CNEOS (Földközeli Objektumkutatások Központja) kisbolygófigyelő központ vezetője.

A káosz egyiptomi istenéről elnevezett kisbolygó 17 millió kilométerre közelít meg minket.

A központ követi és regisztrálja a földközeli objektumokat, hogy a közeli esetekkor a csillagászok tudják, hol és mikor haladnak el a kisbolygók a Föld mellett, valamint megfigyelhessék a mozgásukat. A legnagyobb közeli objektum az Apophis volt idén, amely még márciusban haladt el mellettünk, a NASA adatai szerint ez több mint 300 méter széles volt.

Az Index is beszámolt róla, hogy a NASA útnak indította szombaton a Lucy űrszondát, amely csaknem hat év repülés után éri el a Jupiter bolygót kísérő aszteroidákat, de 6 és fél milliárd kilométeres útján is rekordszámú aszteroidát fog tanulmányozni.