Ne hagyd, hogy a híreket olvasva becsapjanak az érzelmeid!

Mindannyian dőltünk már be álhíreknek, és nem azért, mert nem vagyunk elég okosak. Tudjuk, hogy az online híreket fenntartással kellene olvasni, sőt általában fel is tudnánk sorolni, mi mindent kellene ellenőrizni a szövegben. De aztán elolvasunk egy címet, valami történik bennünk, és arra leszünk figyelmesek, hogy már meg is osztottuk a hírt anélkül, hogy bármilyen kérdést feltettünk volna.

Érzelmeink gyakran legyőzik bennünk a kritikai kedvet. Nem véletlen, hogy főként olyasmit osztunk meg, ami megerősíti azt, amit eddig is gondoltunk, és ritkán azt, ami megcáfolja. Egyszerűen nagyon szeretnénk, hogy éppen az álljon ott a hírben, ami fényesen bizonyítja, hogy

  • megint jól sejtettük,
  • a dolgok pont úgy állnak, ahogy mindig is mondtuk.

Szeretnénk például, hogy

  • derüljön ki valami szörnyűség arról, akit nem kedvelünk,
  • legyen csodálatos hatása egy szernek, amiben hiszünk,
  • a hírességek is a mi véleményünket hangoztassák, és
  • a bűn világa a megbízhatóan ismert fordulatokkal borzongassa a hátunkat.

Kampányunk ezért a hírek megosztásában is a józan önmérsékletre figyelmeztet. Olvassunk figyelmesen, mert lehet, hogy csak azt kerestük a szövegben, amit látni szerettünk volna. Lehet, hogy nem figyeltünk eléggé, nem gondoltuk végig ki és milyen híroldalon, milyen összefüggésben, milyen bizonyítékok alapján állít valamit.

A terjedő álhírek persze ritkán puszta félreolvasások, de a félreolvasás nagyon jó minta, hogy megértsük a saját sebezhetőségünket az álhírekkel szemben. Hogy a sietős hírolvasás során az, ami bennünk történik (ahogy érzelmeink lábra kapnak), képes teljesen elfedni előlünk azt, amit a szövegben kellene észrevenni.

Forrás és bővebben:http://nmhh.hu/cikk/214271/Ne_hagyd_hogy_a_hireket_olvasva_becsapjanak_az_erzelmeid?fbclid=IwAR1kEK2xTJam6AfE6JklMmKdel-ZfzEFZzLTo_AjTHwhWjtkwDVOiJ-aJtY