“Ne pofázz bele abba, amihez nem értesz!”

Azért ez se semmi. Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) újraválasztott elnöke a következőkkel örvendeztetett meg:

“Elindult ugyan egy változás, de virágzik a számomra még mindig nagyon fájdalmas lombikprogram. Ezt teljesen ki kéne iktatni a gyakorlatból, súlyos bűnöket követünk el vele! Az emberi élet továbbadása nem technológia kérdése, hanem két ember, egy férfi és egy nő szeretetkapcsolatát feltételezi, nagyon komoly lelki vonatkozásokkal a háttérben. Vannak a keresztény hit alapján is támogatható gyakorlatok, amelyek bizonyítottan hatékonyak – és nem jár velük a megfogant életek elpusztítása, mint a lombikprogrammal.”

Hát akkor szeretném emlékeztetni a “mindentudó” püspököt példának okáért azokra a politikai és gazdasági érdekházasságokra, amelyek az egyház hathatós közreműködésével és persze áldásával jöttek létre az elmúlt évszázadokban, amelyek bizony nem “egy férfi és egy nő szeretetkapcsolatát feltételezték, nagyon komoly lelki vonatkozásokkal a háttérben.” Ezzel szemben az esetek többségében az egyház hatalmának védelmét is, súlyos bűnöket követve így el. De hát ez történelem és nem technológia.

De ha már a technológiánál tartunk, szívesen olvastam volna – kicsit részletesebben – hogy melyek azok a “keresztény hit alapján is támogatható gyakorlatok”, amelyeket ajánlana a püspök úr…

Egyébiránt erről jut eszembe az a régi falusi találos kérdés, hogy mi a különbség a katolikus pap és a református tiszteletes háza között? A reformátusnál az előkertben száradnak a pelenkák, a katolikusnál a hátsóban…

Hofi ezt a megszólalást röviden így intézte volna el: “Ne pofázz bele ahhoz, amihez nem értesz!”

László Juszt