NEHAZUGGY!!!… Leírom mi van most Ausztriában:

Mindenekelőtt szabadság...

Nem akarok senkit elszomorítani, leírom mi van most Ausztriában:
(a cikket folyamatosan bővítem további információkkal)
Ausztriában most minden háztartás kapott egy 150 Eurós energiavoucher-t, hacsak nem 100 ezer Euró az éves bevétele, ami ugye nagyon magas. Ez azt jelenti, hogy nekünk pl. kerek 5 hónapig elég az áramra. (Postán kaptuk és online lehetett beadni vagy postán visszaküldeni. A szolgáltató a következő éves elszámolásnál jóváírja az összeget.)
Valamint minden felnőtt, akinek állandó lakhelye van kap 500 Euró energiabónuszt (kifizetés automatikusan októbertől), a gyerekek a felét (csak azok, akiknek 2022-ben minimum 183 nap allandó lakcíme volt Ausztriában).
Vagyis egy 3 fős családban ez 1250 Euró, amellett, hogy itt 14 havi fizetés jár szinte mindenkinek a 12 helyett. Nyugdíj is 14-szer jár. 2 havi fizu júliusban és 2 havi novemberben. Úgy is hívják, hogy nyaralási és karácsonyi pénz. Ezeknek az szja-ja is alacsonyabb, mint a normál fizunak.
Augusztusban minden gyermeknek, aki után családi pótlékot kapnak a szülők, jár egy egyszeri 180 Euró plusz családi pótlék, a szeptemberi családi pótlékkal pedig minden 6 év feletti gyermek kap még 100 Euró beiskolázási pénzt (ez nem új, régóta van).
Emellett a kisnyugdíjasok és a cégek is kapnak energiatámogatást.
Nem is beszélve az szja jelentős csökkentéséről az utóbbi években (sőt az évi 11000 – tizenegyezer Euró adómentes jövedelemről) és a családi szja kedvezményről, ami idén már 2000 Euró/év gyermekenként. (Igen kettőezer, nem kettőszáz.) Ez 2019 óta van, nem csak választási évben….
És ez nem ám csak a gazdag nagycsaládosoknak elérhető: havi 2100 bruttó (nettó 1500 Euró) felett a teljes összeg megkapható, de az első adóeurótól visszajár és a szülők megoszthatják egymás között.
És igen valóban, drága a benzin, 2 Euró felett van egy liter, de a munkábajárás leírható az szjaból sok esetben.
Itt ugyanis, otthon ismeretlen módon, ha a munkavállaló adóbevallást ad be, szinte mindig kap vissza valamennyi szja-t, nem csak választási évben.
Sőt nyugdíjasként is jár vissza ún. negatív adó az adóbevallással, ami azt jelenti, hogy a TB-ből is kap vissza a nyugdíjas, ha alacsony a nyugdíja. Max 400 Eurót évente lehet így visszakapni (itt a nyugdíjból TB-t és szja-t is vonnak).
De ez aktív dolgozóra is vonatkozik, ha kevés szja-t fizet utána a munkáltató, mert keveset keres (pl. részmunkaidő. tanuló stb.). Ez kb. havi bruttó 1300 Euró alatti jövedelem esetén érvényes (kb. 1100 nettó). Vagyis a befizetett TB egy része visszajár, ha túl alacsony a jövedelem.
A szakmunkástanulók is havi kötelező kb. 700 Eurót keresnek. (Ez függ a szakmától is, ez egy átlag.)
Leírható az szjaból továbbá (bizonyos feltételekkel) pl. orvosi kezelés, gyógyszerek, ha krónikus beteg vagy, vagy allergiás vagy pl. gluténra a többletköltség. Ha mindezekről diagnózis van, akkor önrész nélkül, ha nincs akkor önrész levonásával, ami egy havi bruttó bérnek felel meg.
Leírható szakirodalom, munkaruha, továbbképzés költsége, gyereknek orvosi költségek. A jótékonykodás egy része és a külön kötött nyugdíjbiztosítás egy része is.
Munkábajárás is bizonyos feltételekkel. Sőt ez akkor is járt korona idején, ha home office-ban voltál és nem jártál be.
Home office esetén max. 100 napra napi 3 Euró is leírható. A home office napokat a munkáltató lejelenti, rajta van a bérpapíron és automatikus levonódik az adóbevallással. Kvázi az otthoni rezsire, villanyra stb. egy kompenzáció.
Az e-autó áfája visszaigényelhető cégek esetén (itt a normál autó nem, Németországban igen) és a munkáltató elszámolhatja költségként a munkavállalónak vett bringát, az áfát is visszakapja, ha áfakörös (de itt évi 36 ezer Euró bevételig nem is kell áfát fizetni, ami ugye havi 3000 Eurós bevétel és jövőre ezt is megemelik, nekik adóbevallást sem kell készíteni).
Ezen kívül nem fizetnek áfát az orvosok, a fizioterápeuták, a szülésznők, a betegápolók, és a (gyógy)masszőrök (bizonyos feltételekkel).
Ha e-bike-ot akarsz venni az állam támogatja 2023. március végéig. De ugyanez érvényes e-autóra, e-mopedra és töltőállomás kiépítésére is (magánháznál vagy társasháznál).
Emellett adómentes juttatásokkal egészíthetik ki a munkaadók a munkavállalók fizetését, és csökkentik a vállalati adókat és a munkáltatói bérjárulékokat is.
A Korona miatt csak tavaly konkrétan 3000 (háromezer) Euró adómentes juttatást kaphattak a munkavállalók fejenként. Ezt lehetett utalvány formájában is adni.
Ez a lehetőség idén is adott, szintén maximum 3000 Euró értékben teljesen adó- és járulékmentesen.
Vagyis a problémát itt nem elvonással akarják megoldani, ahogy az otthoni médiaban olvasható, hallható.
Az ellenzék persze kritizálja a döntéseket, szerintük áfát kellene csökkenteni és a szociális juttatásokat az inflációhoz igazítani. (Ez meg is lesz jövőre.) Az extra profitból, amit az energiavállalatok elérnek a legszegényebbeket támogatni.
Persze a szegény fogalma itt egészen más. Az is szegénynek számít, akinek nem jut nyaralásra.
Burgenland tartomány további támogatásokat jelentett be a legszegényebbeknek. Ott a havi 920 Euró nettó vagy annál kevesebbet keresők számítanak szegénynek (egyszemélyes háztartás esetén).
Ez azért kicsit több, mint az otthoni közmunkás havi 47000 Forintja, amiből Matolcsy szerint meg lehet élni…
Megjegyzem az élelmiszerek áfája 10%, amúgy 20% minden más (virág és kultúra 13%, újság, könyv, tömegközlekedés, gyógyszerek, szállásadás, szemétszállítás, vezetékes víz 10%).
Valóban, itt is az a fő probléma, hogy lesz-e energia, de ahol én élek, Vorarlberg, az áram 90,72%-át megújuló energiából állítják elő. Ezt onnan tudom, hogy az éves elszámoláson részletezik. De van, ahol 100% csak osztrák forrásból. Leginkább vízenergia, napenergia, szélenergia, sok a kicsi, privát vízerőmű is, de itt van az ország legnagyobb vízerőmű vállalata, az Illwerke, és ők nem csak a helyi igényeket elégítik ki, de ők látják el Németország néhány iparvidékét és Svájcba is exportálnak áramot.
Az önkormányzat pedig vadonatúj passzív házakat épít ” szociális bérlakás címén” amihez nálunk kb. 1 év várakozás után hozzá is lehet jutni tényleg kedvező áron.
Véletlenül adótanácsadó cégnél dolgozom, nagy cégeknek is könyvelek, látom milyen támogatások vannak.
Nem csak a munkát teremtő külföldi multiknak, de a kicsiknek is.
Persze, itt is van korrupció, csak talán a mértéke egészen más és az átlagember normálisan él az átlagos fizujából.
Én azt látom könyvelőként, hogy a cégek mernek kölcsönt felvenni, mernek beruházni, nem félnek és nem pánikolnak.
A minap pont az energiaárakról beszélgettem egy gyártulajdonos ügyfelemmel, aki azt mondta majd jobban takarékoskodunk. Továbbra is vesz új gépeket és fejleszt. A késztermék-raktárban már nem ég éjjel a villany, mint eddig. – Megszorítás ez is …
Ugyanennek a gyártulajdonosnak törvényben rögzített kötelezettsége, hogy minden 25 dolgozó után egy fogyatékkal élő dolgozót foglalkoztasson. Pont a minap érkezett a minisztériumból a levél, hogy tavaly ennek maximálisan eleget is tett és az ország köszöni szépen az emberek integrációjáért tett erőfeszítéseit.
Amit még látok, hogy egyre több munkavállaló és munkaadó is elgondolkodik, sőt sokan már be is vezették a 4 napos munkahetet. Az emberek szeretnének több szabadidőt.
A Wiener Linie (a bécsi BKV kvázi) a héten jelentette be, hogy ősztől átállnak a 4 napos munkahétre, ugyanúgy heti 37,5 óra munkaidővel.
A szolgáltatások árszínvonala tényleg magas, én a fodrásznál 50 Eurót fizetek csak vágásért, szárításért. A munkaerő, mint például szakemberek, javítások stb. drága, hiszen ezért keresnek az emberek jól. De a háziorvos ugyanúgy ingyenes TB-re és a kórház is (persze a kórházak fényévekre vannak az otthoniaktól). A fogorvos is itt van a faluban. Persze implantátumot csináltatni Magyarországra ment mindkét szomszédom, az nagyon drága itt.
Nálunk földgáz nincs, fent lakunk a hegyekben, olajjal fűtűnk. A mi 70 nm-es lakásunk rezsije 220 Euró havonta (fűtés, víz, melegvíz) plusz a villany 30 Euró. Net 20 Euró, kábel tv 28 Euró. Mobiltelefon 20 Euró havonta (korlátlan hívás és sms Ausztriában, 20 GB net és 120 perc hívás az EU országaiba).
Tesóm a lakásra ugyanennyit fizet, ugyanekkora a lakása, plusz mélygarázs 30 Euró, de az övé egy önkormányzati lakás (egy pár éves szuper passzív házban).
Az áram ára azért ilyen alacsony, mert szinte kizárólag megújuló energiából állítják elő és ezért az állam támogatja. Ha ez nem lenne kb. 40%-kal lenne drágább.
Update: július 27-én jelentette be az osztrák kancellár, hogy ősztől maximalizálják a villanyáram árát, a további támogatások egyszerűen elérhető, bürokráciamentes lesznek a háztártások számára. Részleteket később közölnek.
De ha az egész egyenletet akarjuk nézni, akkor vegyünk egy egyedülálló anyukát, konkrétan egy kolléganőmet az irodában, aki heti 30 órában keres kezdő fizuként 1700 Eurót, ezt 14-szer, plusz a családi pótlék (180 Euró havonta), egyedülálló szülők juttatása évi 494 Euró, plusz az adókedvezmény, cafeteria, ez éves átlagban 2200 Euró havonta. Plusz kap havonta 500 Euró gyerektartást a volt férjétől. Ez egy kereset, ebből egyedül neveli a 9 éves gyerekét, nyaralni is járnak.
Matekozzunk tovább:
Én havi 270 Eurót számolok fejenként háztartásra (étel, vagyis bevásárlás, tisztítószerek stb.) ez az átlagos költésem.
Plusz lakbér, biztosítások (kocsi, élet, lakás, amiben jogsegély, baleset és halál esetére is van anyagi juttatás plusz egy külön munkaképtelenség esetére), kocsi lízingje, telefon, áram, net, kábel tv, ez összesen +/- 1200 Euró havonta. Tankolás most 70 Euró havonta, kocsival járok dolgozni, dolgozhatnék itthon is home office-ban, de szeretem a csapatot, szívesen járok be.
Autópálya matrica évente 93,80 Euró, amiért az egész országban 1749 km-t használhatok. Fogyatékkal élőknek ingyenes, ahogy ők súlyadót sem fizetnek.
A családi pótlék elmegy a gyerek napközijére, az drága, de kérhetek a munkaügyi központtól támogatást, tavaly havi 85 Eurót kaptam 6 hónapra suliidő alatt, de ez keresetfüggő.
Itt egy átlagos vasgyári szakmunkás 2200 Euró körül keres havonta, 14-szer.
Konkrét példák: TB alkalmazott 20 órában 1800 Euró, jogász mellett titkárnő 20 órában 1600 Euró, szállodai recepciós 1700 Euró (14-szer mindegyik).
Amiből, a szolgáltatások magas árszínvonala mellett is, meg lehet élni, nyaralni is lehet menni, kocsit is lehet fizetni.
Ha Ausztriában a nettó átlagkereset a Statistik Austria szerint havi nettó 2400 Euró, akkor ennyiből 1200 liter benzint lehet venni 2 Eurós benzinnel. Ha otthon az átlagkereset nettó 352000 Forint a KSH szerint, akkor ebből a kedevzményes 400 Forintos árral számolva is csak 880 liter vásárolható. Ausztriában ez 1,3-szor több. De a benzin ára ugye tudjuk, hogy otthon sem 400 Forint lenne az elmebeteg intézkedések nélkül? Pont a fele lenne a megvásárolható benzinmennyiség. Vagyis majdnem háromszor annyi benzint lehet venni Ausztriában egy átlagkeresetből, mint otthon.
Megjegyzem az osztrák családi pótlék azon szülőknek is jár, akik itt dolgoznak, de a gyermek mondjuk Magyarországon él. Ausztria megpróbálta megkurtítani az ilyen családoknak járó családit, mondván ott alacsonyabb az életszínvonal, de a “gonosz brüsszeli EU-Bíróság” Ausztria ellen hozott döntést a perben, ami nemrég végződött, így visszamneőleg 2019-től ki kell fizetni a különbözetet és ezután teljes összeg jár.
Jár a GYES is, ami kb. 12000 (tizenkétezer) Euró és maximum 2,3 évre lehet kérni.
Mindezek mellett tudom, hogy sokan vannak nehéz helyzetben itt is, főleg nők és főleg nyugdíjasok, akik kevés nyugdíjat kapnak, mivel korábban nem dolgoztak, gyerekekkel, háztartással voltak elfoglalva vagy pont ezek miatt csak részmunkaidőben dolgoztak. Jelenleg is a nők csak fele dolgozik teljes állásban Ausztriában. Vorarlbergben például tradicionálisan alacsony a kisgyermeket nevelő nők aránya a munkapiacon.
Ezért is szorgalmazza a kormány és a tartományok is az óvodák, bölcsődék alapítását, azok hosszú nyitvatartását. Nálunk a faluban 4 óvoda van, de csak egyben van egész nap napközi.
Most már azonban a gyermekkel otthon töltött idő is beleszámít a nyugdíjba. A nyugdíjszámlán annyi összeget írnak jóvá, mintha havi bruttó 2.027,75 Eurót keresett volna az anyuka. Ennek 1,78%-a a nyugdíjszámlán jóváírásra kerül.
Ne tévesszen meg senkit az otthoni “migráncs” propaganda. Ausztriában a legtöbb bevándorló német állampolgár, akik a németnél is jobb életfeltételek miatt jönnek ide.
Nézzünk kicsit a szomszédba:
Németország július 22-én jelentette be, hogy beszáll a legnagyobb gázszolgáltató (magán)vállalatba, az Uniper-be és kvázi megmenti, ahogy a Lufthansát is a korona idején.
Olaf Scholz kancellár a nyaralását megszakítva jelentette be a tranzakciót, hozzátéve, hogy sennkit nem hagynak az út szélén (ismerős valahonnan?) és a legszegényebb rétegeket (nyugdíjas, egyetemisták stb.) addig fogják segíteni, ameddig kell.
Ìme egy német-magyar kisnyugdíjas beszámolója a “haldokló, nélkülöző, didergő és éhező Nyugatról” Németországból:
Aki pedig egy Bécsben praktizáló magyar ügyvédnek jobban hisz, olvassa el ezt: