NEM ARATOTT OSZTATLAN SIKERT NOVÁK KATALIN ERDÉLYI ÚTJA

Román trikolóros kokárdát és csokrot kapott a Bethlen-szobor leleplezésekor egy PSD-s szenátortól
A szombaton zajló, gyulafehérvári Bethlen Gábor fejedelem szobrának leleplezése nem zajlott teljesen zökkenőmentesen: Novák Katalin magyar köztársasági elnök a fehér lepel lebontása után egy trikolóros virágcsokrot és kokárdát kapott ajándékba Călin Mătieș Fehér megyei szenátortól, aki emlékeztette az államfőt, hogy Erdély mindig is román föld volt.
Novák Katalin az Erdélyi Református Egyházkerület püspökével, Kató Bélával és Balog Zoltánnal érkezett meg a szoborhoz, ahol Gyulafehérvár polgármestere, Gabriel Plesa virágcsokrot ad át, majd együtt mennek tovább a Bethlen-szoborhoz.
ű
Ezután rövid taps, pár felvétel, majd színre a PSD-s szenátor, aki rögtön Novák Katalin elé toppan, kezében egy trikolórós rózsacsokor és egy kokárda. A biztonsági őrök láthatóan meglepetten sietnek a köztársasági elnökhöz, de a polgármester gyorsan feloldja a feszült pillanatot, és bemutatja neki az illetőt.
Novák Katalin a váratlan helyzetre azzal reagált, hogy: „Köszönöm. Remélem, hogy a magyarok békességben és biztonságban élhetnek itt”.
Az udvarias távozásra való felszólítás után sem tágít a szenátor, mi több, egy Avram Iancu képet is előhúz a tarsolyából, ő ezzel akarja tiszteletét tenni Magyarország elnöke előtt. „150 évvel ezelőtt Avram Iancu is védte ezt a várat, ezt a polgármester is jól tudja” – mondta, majd végül továbbállt, hogy a képet kihelyezze Bethlen szobra elé.
„Azért szeretném ide tenni Avram Iancut, mert a városnak szüksége volt rá. A város közepén Avram Iancu kellett volna helyt kapjon” – mondta még Matieş egy közbeszólónak, aki arra kérte, hogy ne provokáljon. „Ez nem a provokációról szól, hanem a nemzeti identitásról” – vágott vissza a szenátor.
Via transtelex.hu