Nem elfogadható, hogy a magyarok kevesebbet keressenek mint a nyugati polgárok.

0

Az embereket nem lehet örökké a félelmeikhez láncolni: egy idő után a jövőjükről, munkájukról akarnak beszélni, legalábbis egy demokráciában – erről beszélt Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) szocialista alelnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában pénteken este. 

– Egész Európában eljött a változások ideje, jobban akarnak élni az emberek, és nekünk szocialistáknak van ezzel kapcsolatos üzenetünk, ezzel fogunk kampányolni – mondta Frans Timmermans, aki az EP-választáson az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje.

– Ha egy országban kevés a munkaerő, akkor nem a heti egy plusz munkanap a megoldás, hanem a béremelés, hogy a magyar munkás is kereshessen annyit, amennyit egy más országban dolgozó. Az Audi-gyárban is megemelték a béreket a sztrájk után – mondta az európai szocialista politikus.

Nincs elfogadható indok arra, hogy Magyarországon lényegesen kevesebbet keressenek, miközben a megélhetési költségek már a nyugatihoz hasonlóak – mutatott rá.

A jogállamisági kritériumok és az uniós támogatások összekötése Frans Timmermans szerint helyes, mert ha romlik a jogállamiság állapota, akkor a korrupció is nagyobb, az európai adófizetőknek pedig joguk van tudni, hogy mire költik a befizetett adójukat.

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor már harmadszor kapott kétharmados felhatalmazást a parlamenti választásokon, az európai politikus úgy reagált: ezt tiszteletben kell tartani, ugyanakkor még ez a többség sem hatalmaz fel senkit, a törvények és az európai szabályok megsértésére.

A májusi EP-választás kapcsán Frans Timmermans elmondta: ez lesz a legérdekesebb, amióta 1979-ben megtartották az első közvetlen EP-választást.

Európa szíve a tét. Az a kérdés, hogy az európaiak a kollektív szolidaritás, vagy a nacionalizmus alapján állnak. Ti európaiak vagytok. Szükségünk van rátok.” – fogalmazott az európai szocialista politikus.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy az európai szocialisták nem működnek együtt a szélsőjobbal. Arra a kérdésre, hogy mikor találkozott utoljára Soros Györggyel és miről beszéltek, az EB alelnöke elmondta: néhány hónapja, és mindig ugyanarról beszélnek, hogy mi történik Európában.

– Sok emberrel találkozom, ő az egyik – jegyezte meg az Egyesült Államokban élő üzletemberről.

Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy Orbán Viktor szerint Soros György állította a “bevándorláspárti hadak élére”, az EB alelnöke úgy reagált: őt az európai szocialista pártok állítottak a posztjára, nem Soros György.

– Van, akinek úgy kellenek az ellenségek, mint az oxigén, de nem nekem – jegyezte meg Frans Timmermans.

Forrás 168óra https://168ora.hu/itthon/timmermans-nincs-elfogadhato-indok-arra-hogy-magyarorszagon-lenyegesen-kevesebbet-keressenek-az-emberek-mint-nyugat-europaban-163698