Nem férhetne hozzá minősített adatokhoz Hadházy Ákos, amíg nem teszi le a képviselői esküt

Az egyéni választókerületi győztes már jelezte, hogy letenné az esküt, de valamiért a listáról besunnyogó házelnök minden idejét lefoglalta, hogy kidolgozzon egy szétültetési rendet, és nem talált 3 percnyi szabadidőt arra, hogy átadja Hadházy számára a jogosítványt, amit a helyi, valóban magyar lakosok szavaztak meg neki.

Törvénymódosítási javaslatot nyújtott be kedd este Kocsis Máté és Simicskó István, amely tovább korlátozná azoknak a megválasztott képviselőknek a jogait, akik nem tették le az esküt a parlamentben.

Ez egyetlen embert érint, Hadházy Ákost, aki nem részt a parlament alakuló ülésén, mert „nem kívánta legitimálni a tisztességtelen választás eredményét”. A független képviselő azóta jelezte, hogy letenné az esküt, ezt viszont Kövér László házelnök közel két hónapja nem engedi.

Az eskü letételéig Hadházy Ákos nem kérhet tájékoztatást az állami szervek vezetőitől és minősített adatokhoz sem férhet hozzá.

Már a jelenlegi szabályozás szerint is számos korlátozással jár, ha valaki nem teszi le az esküt: nem vehet részt az Országgyűlés és az országgyűlési bizottságok ülésein, tanácskozási és szavazati jogát nem gyakorolhatja, indítványt nem nyújthat be, az Országgyűlés tisztségeire, illetve országgyűlési bizottságba nem választható meg, valamint nem alakíthat frakciót, és nem kap fizetést sem.

Utóbbi miatt Hadházy június elején gyűjtést indított, követői két nap alatt hatmillió forintot gyűjtöttek össze neki, hogy ki tudja fizetni a stábját.

„Látszik, hogy mennyire zavarta őket, hogy nem voltam ott az alakuló ülésen” – mondta a Telexnek a módosítási javaslatról a képviselő. Szerinte gyakorlati jelentősége nincs a változtatásnak, mert az utóbbi években amúgy is ritkán kaptak valódi választ az ellenzéki képviselők a kérdéseikre, és a hatalmat sem tudták megfelelő módon ellenőrizni így.

Hadházy a lapnak arról beszélt, az országgyűlési képviselők régen szabadon beléphettek például a közmédia épületébe, ezt a jogukat azonban már jó pár éve elvették tőlük. Helyette az intézmény vezetőjétől kérdezhettek, ám az utóbbi években gyakran még választ sem kaptak a megkeresésükre. Vagy ha válaszoltak is nekik, nem volt érdemi, használható információ a levélben.

A két kormánypárti képviselő által benyújtott törvényjavaslatban szerepel még a vagyonnyilatkozati szabályok módosítása és a parlamenti frakciók állami támogatásainak megnyirbálása is.

https://444.hu/2022/06/23/nem-ferhetne-hozza-minositett-adatokhoz-hadhazy-akos-amig-nem-teszi-le-a-kepviseloi-eskut?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=nem-ferhetne-hozza-minositett-adatokhoz-hadhazy-akos-amig-nem-teszi-le-a-kepviseloi-eskut