Nem hoztak eredményt a szerb-koszovói tárgyalások – Bármelyik percben kitörhet a háború

Nem történt előrelépés, semmilyen megegyezés nem született a Szerbia és Koszovó kapcsolatának helyreállítását célzó párbeszéd brüsszeli ülésén – közölte Josep Borrell az Európai Bizottság kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Ezért a jelenlegi állás szerint – például – szeptember 1-jén hatályba lép az a koszovói rendelkezés, miszerint betiltják a szerb személyi igazolványokat és rendszámtáblákat a Szerbiától való függetlenségét 2008-ban kikiáltó állam területén.

„Mindez Európa számára kritikus időszakban történik, amikor a háború visszatérését látjuk kontinensünkön. Ukrajna orosz inváziója után drámai és nagyon veszélyes pillanatban vagyunk. Ez nem a feszültség fokozásának, hanem a megoldások keresésének az ideje”

 

– mondta az EU-s főképviselő.

Borell után Aleksandar Vucic szerb elnök és Albin Kurti koszovói miniszterelnök találkozott a NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel is, aki figyelmeztette őket az izgató retorika veszélyeire, ami egy új balkáni háború rémét vetíti előre.

A NATO-ból és a szövetséges országokból 3700 katonát telepítenek Koszovóba, hogy biztosítsák a mozgás szabadságát a területen élő összes közösség számára, amit a növekvő feszültség akadályoz.

Szerbia mellett Spanyolország, Oroszország, Kína és India sem ismeri el Koszovó függetlenségét.

Albin Kurti, Koszovó miniszterelnöke és Jens Stoltenberg NATO főtitkár./Kép. ARD

Via. Euronews