Nem kapnak fizetésemelést a vasutasok, fogy a türelem, sztrájkra készülnek

Egyre elégedetlenebbek a MÁV-csoport dolgozói amiatt, hogy a növekvő infláció miatt egyre kevesebbet ér a fizetésük. Ezért a Vasutasok Szakszervezete százezer forintot kért a MÁV-csoport minden dolgozójának, de a kormány a háborús környezetre és a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva elutasította az igényüket – írta a Népszava a szakszervezetre hivatkozva.

Annyit sikerült elérniük, hogy a MÁV vezetése a cégnél működő szakszervezetekkel megállapodott arról, hogy az év végén kifizetni tervezett 350 ezer forintos juttatás egy részét, 203 ezer forintot már most megkapják a dolgozók.

Vagy nettó 150 ezer forintot kérnek a számlájukra, vagy pedig SZÉP-kártyára kapnak 203 ezer forintot.

A szakszervezet bízik abban is, hogy sikerül megállapodniuk arról is a cégvezetéssel, hogy

A MINTEGY 2 EZER BETÖLTETLEN ÁLLÁSHELYRE FÉLRETETT PÉNZBŐL LESZ ANNYI BÉRMARADVÁNY, HOGY ÁTLAGOSAN TOVÁBBI 150 EZER FORINT KÖRÜLI ÖSSZEGET MEGKAPJANAK ÉV VÉGÉN A TÉNYLEGESEN MUNKÁT VÉGZŐK.

 

Arról, kik és mikor, milyen formában kaphatják meg ezt az összeget, később születhet megállapodás a cégvezetéssel – mondta a lapnak Meleg János, a VSZ elnöke.

Közölte azt is, hogy a bérmegállapodás módosítása mellett kötöttek egy foglalkoztatáspolitikai szerződést is, amelynek értelmében egészségmegőrző szűrőprogramokat, a bajbajutottak segélyezését is támogatja a vállalat, valamint kiterjesztik a MÁV-évek és a MÁV-esély programokat is a vállalatcsoport minden tagjára, így a MÁV-Start, a Volánbusz és a HÉV munkatársai is kaphatnak ilyen segítséget.