Nem kell Orbán bábja! Nem egy kormányhoz simuló főpolgármestert akarnak a budapestiek

0

A fővárosiak olyan főpolgármestert szeretnének, aki vállalja a konfliktusokat is a kormánnyal Budapest érdekében. Akár akkor is, ha Orbán Viktor büntetné a várost egy ellenzéki vezető miatt. A Závecz Research a 24.hu megbízásából készített kutatást az önkormányzati választás elé Budapesten, az eredményeket a következő hetekben közöljük. Ebben a részben azt mutatjuk be, mit gondolnak a budapestiek a kormány és a főpolgármester ideális viszonyáról.

Aki alkalmas főpolgármesternek, az együttműködést keres a kormánnyal, aki alkalmatlan, mint Karácsony Gergely, az pedig elutasítja az együttműködés lehetőségét és hadállásnak tekinti a főpolgármesteri tisztséget

– közölte Gulyás Gergely miniszter, amire válaszul jogszerűtlen kampányolásért, valamint a választás alapelveinek és tisztaságának megsértéséért panaszolta be a kormányt Karácsony Gergely.

Önálló, kemény vezetőt akarnak a fővárosiak

Mint a Závecz Research felméréséből kiderült, a budapestiek többsége ráadásul nem is ért egyet a miniszterrel: a többség olyan főpolgármestert látna szívesen a város élén, aki képes konfliktusokat vállalni a kormánnyal Budapest érdekében. Csupán a fideszesek gondolják azt, hogy érdemes jóban lenni a kormánnyal azért, hogy több támogatást kapjon a főváros.

Nagyjából kétszer annyi budapesti gondolja azt, hogy a főpolgármesternek nem kell simulékonynak lennie. Ezt valószínűleg a kampánystábok is bemérték korábban: nem lehet véletlen, hogy az ellenzékiek Tarlóst Orbán bábjának igyekeznek beállítani, a főpolgármester pedig minden eszközzel igyekszik saját integritását bizonyítani.

Én önálló ember vagyok, haver!

így hangzott ez Tarlós szavaival amikor egy ellenzéki aktivista vádolta azzal, hogy úgy ugrál, ahogy Fidesz-irodában fütyülnek.

A diagramon jól látszik, hogy minél fiatalabb valaki, annál inkább elvárja, hogy a főváros vezetője álljon ki Budapestért a kormánnyal szemben. A végzettséget nézve pedig az látszik, hogy a diplomások várják el inkább, hogy legyen asszertív a főpolgármester.

Fideszesek és ellenzékiek között van a legdurvább különbség: előbbiek 63 százaléka, utóbbiak 13 százaléka szerint kell a városvezetőnek a kormány kegyét keresnie. A pártnélküliek 28 százaléka gondolja így, azaz ők közelebb állnak véleményükben az ellenzékiekhez.

Az ellenzékieknél csak Karácsony támogatói gondolják leginkább úgy, hogy a főpolgármesternek bele kell állnia a kormányba a város érdekeit védve. Ugyanakkor a bizonytalanok, a passzívok, illetve a Tarlóson és Karácsonyon kívül más jelöltet támogatók is inkább konfliktusvállaló személyt látnának szívesebben a főpolgármesteri székben.

Sokan hiszik, hogy Orbán büntetné az ellenzéki fővárost

A fenti adatok annak tükrében még érdekesebbek, hogy majdnem ugyanannyi budapesti tartja valószínűnek, hogy a kormány büntetné a fővárost, ha ellenzéki politikus vezetné, mint ahányan nem így gondolják.

Forrás és bővebben: https://24.hu/belfold/2019/09/23/budapest-fopolgarmester-kormany-orban-tarlos-karacsony/?fbclid=IwAR3IXPLyHW01u-CWpEaLK1E8cI8Q9Ux11L3p086OLBNtDdFzCWy1iSdH5dk