Nem lesz pénz az egészségügyi béremelésre – Megint HAZUDOTT a Fidesz!

0

Az OTP Bank elemzői szerint, túl optimista ígéreteket tett a kormány, az általános 30%-os béremeléssel a közigazgatásban dolgozók számára, az egészségügyben 4 lépcsőben megvalósuló bérfejlesztés, valamint a honvédelmi dolgozók esetében is bejelentett béremeléssel.

A Portfolio ennek kapcsán megkérdezte az OTP Bank közgazdászait, akik az ígéretek betartásának realitását vizsgálták.

A jövő évi büdzsében a kormány már képzett a béremelésekre egy 95 milliárdos tartalékot, ezért a nemrégiben bejelentett intézkedések nem minden tekintetben tekinthetőek újnak. Számításaik szerint csupán 14 milliárd forint lehet a terven felüli költés, ami így nem fogja veszélyeztetni az 1,8%-os GDP-arányos hiánycélt jövőre.

2020-ban viszont a kormány 1,5%-os GDP-arányos deficittel kalkulál, ami már érdekesebb helyzetet teremthet, hívják fel a figyelmet a bank elemzői.

Az egészségügyben dolgozók számára a 2020-ban két lépcsőben (14 és 20%) megvalósuló béremelés például terven felüli költésnek tekinthető és nettó értelemben 0,2 és 0,6 százalékpontos hiánynövekedési hatással járhat 2020-ban és 2021-ben.

Ennek következtében a 2019-es 1,8%-os deficit után 2020-ban nem tudna csökkenni a hiány, míg 2021-ben 2,1%-ra emelkedne a most tervezett 1,5% helyett – vetítik előre.

 

 

olkt.hu/portfolio.hu