Nem lesz “puszipajtás” Meloni? Összetörhet Orbán álma Olaszországban

Annak ellenére, hogy leselkednek veszélyek az olasz jogállamiságra, de az uniós pénzeket az olasz szélsőjobb sem szívesen kockáztatja, így könnyen lehet, hogy darabokra törhet Orbán álma.

Orbán mindenféleképpen nagy reményeket fűz ahhoz, hogy holnap várhatóan a jobboldali hármas szövetség arat győzelmet az olasz választásokon.

A magyar miniszterelnök ugyanis abban bízik, hogy az új kormány élén Giorgia Meloni támogatja az EU elleni harcban a jogállam, a migráció, a gender ügyében és segít felvizezni az Oroszország elleni szankciókat.

Zalán Eszter, az Unióra összpontosító internetes hír- és véleményoldal munkatársa azonban úgy látja, van, amiben nagyjából egy követ fúj az újfasiszta szélről indult Meloni, illetve a magyar vezető, aki szélsőjobbos politikai motívumokat vesz át.

Több dologban is egy rugóra jár az agyuk, bár Meloni azt állítja, hogy a transzatlanti együttműködés híve, de aligha bolygatja fel az EU működését, bár viszonya várhatóan viharos lesz Brüsszellel.

Luigi Scazzieri úgy látja, hogy az új olasz vezetés miatt várhatóan csökken Róma befolyása a közösségben, de Olaszországból nem lesz új Magyarország vagy Lengyelország.

Meloni valószínűleg megpróbál együttműködni a Fidesszel és a PiS-szel bizonyos témákban, de itt nincs szó új Visegrádi Csoportról

– teszi hozzá Eric Maurice, a brüsszeli Robert Schumann Alapítványtól.

Mivel igen nagy a tét gazdaságilag és diplomáciailag is az olaszok számára, hozzáértők nehezen tudják elképzelni, hogy Meloni 180 fokos fordulatot hajtana végre.

Hiszen a politikus nem teszi kockára a Brüsszeltől érkező 200 milliárdos támogatást.

Ezen felül szövetségesként támaszkodni kíván Franciaországra és Spanyolországra, ugyanakkor nem szeretné elvadítani Németországot, valamint Hollandiát, mert szüksége van rájuk az euroövezet reformjához.

A konkrét azonosságok, és az EU álláspontja a HVG360 írásában olvasható el teljes terjedelmében.

 

Forrás: HVG360