Nem tetszik a románoknak, hogy csak az erdélyi gazdák kapjanak milliárdokat a magyar kormánytól

A román fél nem egyezett bele abba, hogy Budapest gazdaságfejlesztési programot indítson Erdélyben. Semmilyen szintű kétoldalú egyezmény nem létezik Magyarország és Románia között a Pro Economica Alapítvány révén (Erdélyben, magyar állami támogatással) működtetett gazdaságfejlesztési programról, a román fél más módon sem fejezte ki beleegyezését – közölte a bukaresti külügyminisztérium a G4Media.ro hírportál megkeresésére válaszolva. Szerintük nem csak a magyar gazdák előnyét kellene nézni.

A kommüniké szerint a bukaresti külügyminisztérium – diplomáciai csatornákon és a kétoldalú találkozókon – több alkalommal is azt kérte a magyar féltől, hogy ezt a programot átlátható módon, a román törvényeket, az európai uniós belső piaci szabályait és a romániai regionális fejlesztési stratégiákat tiszteletben tartva, diszkrimináció nélkül hajtsa végre. Erről a Magyar Távirati Iroda számolt be.

Nem tetszik a románoknak, hogy csak az erdélyi gazdák számára nyújt támogatást Magyarország - képünk illusztráció, a Tordai-hasadéknál készült egy székely juhnyájról
Nem tetszik a románoknak, hogy csak az erdélyi gazdák számára nyújt támogatást Magyarország – képünk illusztráció, a Tordai-hasadéknál készült egy juhnyájról

Felhívtuk a magyar fél figyelmét arra, hogy a gazdasági segítségnyújtás a nemzetközi szabványok szerint túlmutat azokon a kiváltságokon, amelyeket egy ország egy másik állam területén élő rokon kisebbségnek nyújthat. Következésképpen ilyen intézkedéseket csak a román fél beleegyezésével, bármiféle etnikai alapú megkülönböztetés nélkül lehet csak hozni – zárul a bukaresti külügyminisztérium válasza. A G4Media több ízben foglalkozott azzal, hogy Magyarország “több 10 millió eurót fektet be az erdélyi gazdákba”. Korábban itt írtunk arról, hogy a magyarországi támogatással, az önerővel és az esetleges hitelekkel együtt minden esély megvan arra, hogy a következő 2 évben nagyjából 300 millió eurónyi fejlesztés valósuljon meg a székelyföldi, erdélyi mezőgazdaságban. leginkább a magyar gazdák számára.

Forrás:https://www.magro.hu/