Nem ússzuk meg a kötelező oltást

Nincs Magyarország olyan helyzetben, hogy megússza a kötelező oltást – nyilatkozta az ATV Start műsorában Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő, aki nem ellenzi a karantén lerövidítését abban az esetben, ha az intézkedés így is biztonságos marad, abban azonban nem adott igazat a kormánynak, hogy még lenne tartalék az egészségügyben.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő az ATV Start című műsorának vendégeként kiemelte, hogy az eddigi ismeretek alapján az omikron tényleg enyhébb megbetegedést okoz, így kevésbé terheli meg az egészségügyet.

Az új variáns magas fertőzőképessége miatt azonban fennáll a veszélye, hogy mindenki egyszerre esik ki a társadalomból,

ez pedig az ország működőképességét is veszélybe sodorhatja. Ha a karantén lerövidítésével is biztonságos marad maga az eljárás, akkor nincs gond az intézkedéssel – tette hozzá.

Kunetz Zsombor nem ért egyet a kormánnyal abban, hogy van még tartalék az egészségügyben. Véleménye szerint a kapacitásokat „szétverték” az elmúlt két évben, és már a háziorvosi rendszert bombázzák, ami már annyira leterhelt, hogy alig marad idő a tisztességes ellátásra – fogalmazott az egészségügyi szakértő, rámutatva arra, hogy a háziorvosoknak „az elégtelen és átláthatatlan” kormányzati kommunikáció miatt nemcsak az intézkedéseket szenvedik el, hanem a betegek türelmetlenségét is, eközben pedig alig marad idő a tisztességes ellátásra.

Arról, hogy a védettségi igazolványt oltási igazolványra változtatják, az orvos azt mondta: ez egy lépéssel közelebb a kötelező oltáshoz, ami – a szakértő szerint – elkerülhetetlen.

Nincs ez az ország olyan helyzetben, hogy megússza a kötelezővé tett oltást

A szakértő azt nem tudta meg mondani, hogy az ötödik hullám mikor fog tetőzni. Abban reménykedik, hogy minél hamarabb.