Német lapok: Magyarországon egyfajta rablóhadjárat folyik: Orbán Viktorhoz és a Fideszhez közelálló oligarchák tucatjával szereznek meg cégeket

Magyarországon egyfajta rablóhadjárat folyik: Orbán Viktorhoz és a Fideszhez közelálló oligarchák tucatjával szereznek meg cégeket, és sok jel utal arra, hogy ehhez zsarolást, illetve hatósági segítséget is igénybe vesznek – írja előfizetőinek szánt cikkében a Süddeutsche Zeitung. A lap egy konkrét vállalkozó történetét is közli, hozzátéve, hogy ugyan nincsenek bizonyítékok ezekre az állításokra, de a hírek szerint a választások közeledtével az ilyen ügyek száma is egyre inkább szaporodik.

 

A legnagyobb német lapban megszólaltatott magyar vállalkozó név nélkül mesélte el, hogy egy nap megjelent nála két férfi, nyilvánvalóan a TEK emberei, egy terepjáróval. Ajánlatot tettek neki, miszerint fizessen készpénzben 200 ezer eurót és akkor sikerrel megpályázhat egy több tízmilliós, nagy állami megbízásra. Mint mondták, a pénz fele az EU-tól jön, a többit a kormány adja. Nem mutatkoztak be, viszont nagyon felháborodtak az elutasításon, mert nem szoktak az ilyenhez. Ekkor más ajánlatot tettek. Azt mondták, hogy valaki, Orbán Viktor környezetéből jelentős összeget akar befektetni a cégbe. Ám a tulajdonost ez sem érdekelte. Szerinte ugyanis csapdát állítottak neki: azonnal lecsaptak volna rá vesztegetésért, amint átadja a kért összeget. Akkor pedig választhatott volna: vagy megy a börtönbe, vagy „önként” átírja a társaságot valamelyik fideszes üzletember nevére. De lehet, hogy még így sem úszta meg, mert jöhet a NAV, vagy valamelyik más hatóság és bizonyosan találnak, ha nem, kitalálnak valamilyen hiányosságot, aminek a vége hatalmas bírság, de még be is zárathatják a vállalatot.

Az ilyen ügyeknek természetesen nehéz utánajárni, mert nincs semmilyen bizonyíték, semmit sem írnak le.

De látnivaló, hogy itt egy folyamatról van szó, amint azt a HVG nemrégiben feltárta „A fülkeforradalom felfalja a sajátjait” című összeállításában. Hiszen sikeres cégek sorra kerülnek át hatalom közeli oligarchák kezébe. Az ilyen tranzakciók kapcsán sűrűn merül fel Mészáros Lőrinc neve. Ő az, aki Orbán alatt csodálatos módon gázszerelőből multimilliárdos lett. A korrupció ellen küzdő civil szervezetek úgy vélik: valójában a miniszterelnök láthatatlan gazdasági birodalmának a frontembere. A módszer az, hogy a kiszemelt társaság gazdájára nyomást gyakorolnak, majd elmaradnak a megbízások és akkor jön a vételi ajánlat. Aki ellenáll, azt célba veszik a hatóságok, sarokba szorítják, és a végén következik a csőd. Tanúsítja ezt Vitézy Tamás, akitől elvették horvátországi idegenforgalmi érdekeltségeit, így ő maga Izraelbe települt át.

Az idézett vállalkozó úgy jellemzi a helyzetet, hogy a legnagyobb ragadozók elhappolnak mindent, amire fáj a foguk. Az áldozat ugyanakkor védtelen, nem tud semmit sem tenni.

Egyre többször hallani ilyesmiről, és ennek egyrészt az az oka, hogy a közelgő választások miatt Orbán és vazallusai aggódhatnak a többség, illetve a javadalom miatt. Így hónapok óta betonozzák be saját kegyeltjeiket különféle pozíciókba, és például magánalapítványokba viszik ki az állami vagyont. Emellett fenyeget az uniós jogállamisági mechanizmus, elzárulhat a pénzcsap. Idáig brüsszeli forrásból fedezték azoknak a beruházásoknak jó részét, amelyeken az utóbbi évtizedben a „hatalom közeli” vállalkozók degeszre keresték magukat. Az OLAF és a Transparency International szerint az uniós támogatások körül Magyarországon találták a legtöbb visszaélést. Ez pedig egyet jelent: járványszerű korrupciót – írja Süddeutsche Zeitung című német újság.