Német sajtó: Orbán szorult helyzetbe került!

Neue Zürcher Zeitung szerint Orbán Viktor igazi autokrata módjára válaszolt a magas inflációra, ami persze pont rosszkor ütött be, hiszen nem egészen 3 hónap múlva jönnek a választások, épp ezért a miniszterelnök árakat fagyaszt be. Ám gazdaságpolitikája gerjeszti a bajokat – írja a cikket szemléző Népszava.

A lap szerint rossz idők járnak mostanság a populizmusra hajlamos politikusokra. Ők ugyanis részben azzal igazolják létjogosultságukat, hogy megfontoltan vezérlik a gazdaságot és gondoskodnak a lakosságról.

A megugró árak azonban aláássák ezt a tekintélyt és ez különösen akkor veszedelmes, amikor küszöbön állnak a választások. Most éppen ilyen szorult helyzetbe került Orbán. Az áremelkedés szintje igen magas, 7,4 százalék, és különösen vidéken, amely a kormányfő legfőbb szavazóbázisát adja, a bérek messze elmaradnak a városi szinttől. A növekvő energia- és élelmiszerárak éppen ezért a távol eső körzetekben súlyos gondot jelentenek a lakosságnak.

A nagy ember úgy reagál, ahogy a tekintélyelvű vezetők szoktak: plafont szab az áraknak. Ám az átlátszó manőver meglehetős kockázatokkal jár. Fennáll a veszély ugyanis, hogy az üzleti világ a hatalom ellen fordul. Az ellenzék pedig azt dörgöli az orra alá, hogy 12 éve van hatalmon, most mégis rögtönözni kényszerül. Mellesleg a kegyencrendszer szintén bénítólag hat a gazdasági folyamatokra. Sok szektort a protekciósok uralnak, így részben nincs verseny, ami csillapítaná az árakat.