Németh Szilárd szerint úszva, kajibán, csónakon, uszadékfákon és palackokon érkeznek százával a migránsok Magyarországra

0

Nagyon megerősödött a migrációs nyomás a déli határon. A téli időjárás ellenére, a szárazföld mellett, vízen is próbálkoznak a határsértők – jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn, Szegeden.

Németh Szilárd a szegedi határkikötőnél tartott sajtótájékoztatóján elmondta, az elmúlt héten 699, az azt megelőző héten 636 határsértőt fogtak el a rendőrök és katonák.

Hozzátette: az év eleje óta hetente ötvennel-százzal növekszik az elfogottak száma.

Tavasztól őszig a honvédség rohamcsónakokkal járőrözött a Tiszán, a Maroson és a Ferenc-csatornán.

A téli időjárás ellenére, folyamatos a migránsok próbálkozása a Tisza szerb-magyar határszakaszán, ezért a honvédségnek az elmúlt héten vissza kellett térnie oda – közölte az államtitkár.

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred aknász naszádja, a Baja teljesít szolgálatot a Tisza Szeged alatti szakaszán. A magyar építésű hajót 2007-ben felújították, éjjellátó készülékkel, reflektorral és nagyon pontos radarral látták el. Az eszközök lehetővé teszik a határsértők felderítését,

“akik nemcsak úszva vagy gumicsónakokon, hanem összekötött uszadékfákon és palackokon is igyekeznek átkelni a folyón”

– mondta a politikus.

A katonák péntek éjszaka egy öttagú szír csoportot tartóztattak föl a Tiszán – jegyezte meg Németh Szilárd, hangsúlyozva: a járőrözés célja az elrettentés is.

A folyamatos jelenlét hatására a migránsok meggondolják magukat, és nem a tiszai határszakaszt választják.

B. Nagy László (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője kifejtette, hosszú távon fel kell készülni a folyamatos migrációs nyomásra. A határt védő rendőrök és katonák munkája jelentősen javítja a szegediek és más határmenti településeken élők biztonságérzetét – közölte a politikus, aki köszönetet mondott a határvédelmet segítő polgárőröknek is.

(MTI)