NEMZETKÖZI BÍRÓSÁGON FOLYTATÓDIK A VÖRÖSISZAPÜGY

AZ AB ELUTASÍTOTTA AZ ELÍTÉLT BAKONYI ZOLTÁN VOLT VEZÉRIGAZGATÓ ALKOTMÁNYOSSÁGI PANASZÁT
Lezárult a vörösiszap-katasztrófa okozóinak felelősségre vonása, miután az Alkotmánybíróság elutasította a Mal Zrt. volt vezérigazgató-résztulajdonosa panaszát. Bakonyi Zoltán és védője nemzetközi bíróságra viszik az ügyet, miközben az elítélt négyéves büntetését tölti.
Mintegy tizenkét évvel a vörösiszap-katasztrófa után lezárult a tíz halálos áldozatot és kétszáz súlyos sérültet követelő, milliárdos károkat okozó tragédia okozóinak a felelősségre vonása.
Bakonyi Zoltán volt az, aki a 2010. október 4-i ipari katasztrófa után három nappal úgy fogalmazott, hogy „A vörösiszap nem veszélyes […]. Az iszapban nincsenek egészségre veszélyes szabad gyökök, ártalmatlan anyagról van szó.” Erre válaszul Pintér Sándor belügyminiszter azt ajánlotta a cégvezetőknek, ha szerintük nem veszélyes az anyag, akkor fürödjenek meg benne. A büntetőeljárás során kiderült, Bakonyinak fogalma sem volt arról, hogy a tárolt nagy mennyiségű vörösiszapot szintén nagy mennyiségű, szabálytalanul tárolt, erősen maró nátronlúg fedte.
Tizenkét éve, október 4-én örökre megváltozott a devecseri kistérség lakóinak élete, amikor átszakadt a Mal Zrt. X. számú zagytározójának gátja. Az erősen maró lúgáradat, amely a vörösiszapot magával sodorva Magyarország eddigi legnagyobb ipari balesetének a nevét is adta, vörösiszap-katasztrófaként vonult be a köztudatba.
A vörös áradat tíz embert megölt, több százat megsebesített, több száz milliárd forintos kárt okozva.
A Győri Ítélőtábla 2019. december 13-án hirdette ki jogerős ítéletét az ügyben. Eszerint a tragédiát okozó gátszakadáshoz tervezési és építési hibák vezettek, ám ezért senki sem ült a vádlottak padján. A vádlottak többségénél súlyosították az első fokon kiszabott ítéleteket.
A táblabíróság három vádlottat letöltendő börtönbüntetésre ítélt, öt vádlott végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést kapott. Egy vádlott pénzbüntetést kapott, egyet megrovásban részesített az ítélőtábla, és három vádlottat mentettek fel. Két további vádlott felmentése első fokon jogerőre emelkedett.
A bíróság Bakonyi Zoltánt, a Mal Zrt. egykori vezérigazgatóját négy, D. Józsefet – a cég egykori műszaki igazgatóját – három év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte közveszélyokozás és hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt. Ők első fokon egyaránt két és fél év letöltendő fogházbüntetést kaptak. Az ötödrendű vádlottra, D. József hidrátgyártás-üzemvezetőre két és fél év végrehajtandó börtönbüntetést, első fokon egy év, végrehajtásában két évre felfüggesztett szabadságvesztést róttak ki.
A táblabíróság kimondta: egyik vádlott sem felelős a gát átszakadásáért, hiszen az tervezési és építési hibákra vezethető vissza, azonban több szabályszegést is elkövettek az üzemeltetés során.
Via magyarnemzet.hu