Nemzetközi lapszemle: Egyre durvább a járvány Európában – továbbra is Olaszországban és Spanyolországban halnak meg százával

0

Nemzetközi szemle a koronavírusról.

A koronavírus idáig több mint tízezer halálos áldozatot követelt külföldön.

– Olaszország

Olaszországban minden korábbinál többen, 627-en haltak meg koronavírus következtében.
Az olaszországi Bergamóban már szinte minden kórházban kénytelenek a folyosón is elhelyezni a betegeket, mert nincs hely, a halottak szállításához pedig már a katonaság segítése kell. Azt mondják, háborús állapotokra kell készülni.

– Spanyolország

A súlyosan érintett Spanyolországban már ezer fölött jár a halálos áldozatok száma. Madridban már a hadsereget is kivezényelték az utcákra. A spanyol kormány mindenkit megkért, hogy maradjon otthon a vesztegzár alatt.

– Anglia

Boris Johnson brit miniszterelnök bejelentette, hogy Nagy-Britanniában szombattól bezárnak az éttermek és szórakozóhelyek. A pénzügyminiszter, Rishi Sunak arról beszélt, hogy az állásukat elvesztők bérének 80 százalékát a brit kormány megtéríti.
A briteknél az év nagy részében maradna a „távolságtartás” a vírus miatt. A kormánynak a tanácsadók azt javasolják: a lakosság a lehető legminimálisabban érintkezzen egymással.

– EU

Az Európa Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen bejelentette, hogy a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetbenlazítanak a szigorú költségvetési szabályokon, így a tagállamoknak nagyobb mozgásterük lesz gazdaséguk finaszírozásában.
Elmarad a G7 csúcstalálkozó, pontosabban el nem marad, csak a személyes kontakt: online zajlik majd a júniusi esemény.

– Németország

Több ország/régió korlátozza vagy tiltja a kijárást: így tett Bajorország (Németország), Marokkó is, de korlátozta a kilépést az Egyesült Államokban Kalifornia állam is, New York állam mellett pedig más államokban bezárnak a fodrászatok, borbélyok, manikűrösök. Észak-Macedóniába csak az állampolgárok léphetnek be, Törökországban pedig elhalasztanak minden nyilvános rendezvényt.
A szomszédos országok közül Ausztriában és Szlovéniában van a legtöbb fertőzött. Ausztriában meghosszabbítják a korlátozó intézkedéseket április 13-ig. Az iskolákat jelenleg a diákok kevesebb mint öt százaléka látogatja.

– Lengyelország

Szigorítanak a karanténrendszeren, és húsvétig meghosszabbítják az iskolai oktatás felfüggesztését, amit ismét meghosszabíthat a kormány. Járványhelyzeti vészhelyzetet és részleges vesztegzárat hirdetett a lengyel kormány. A területeit ma jelölik ki.

– Szerbia

Szerbiában elhunyt az első koronavírussal fertőzött beteg, ő a járvány első nyugat-balkáni áldozata. Szombattól a teljes tömegközlekedés leáll az országban, és részleges kijárási tilalmat is elrendelnek, és már lezárták a határátkelőket a személyforgalom elől.

– Ukrajna

Kijevben, és két másik ukrán megyében kihírdették a veszélyhelyzetet. Kijárási tilalom lép életbe. Az élelmiszer boltokon és gyógyszertárakon kívül minden zárva van.

– Izland

Izlandon meghalt egy koronavírusos ausztrál férfi, Finnországban pedig keveset tesztelnek, ezen a héten gyakorlatilag megszűntek a vírustesztek, és csak a legveszélyeztettebbek és az egészségügyi dolgozók esetében szűrnek koronavírusra. Skandináv körképünket itt találják.

– Argentina

Argentínában március 31-ig az egész országra kiterjedő karantén lesz érvényben. Közben a szomszédos Uruguayban egy divattervezőhöz köthető a regisztrált megbetegedések fele. Carmela Hontou március 7-én már lázasan repült haza Spanyolországból, majd miután 84 éves édesanyjával ebédelt, elment egy 500 fős esküvőre pár órával a hazaérkezése után. Másnap szintén egy társasággal töltötte az idejét, ebédelni ment, írja a The Guardian. Az esküvő 500 vendége közül 44 betegedett meg ezután (az országban jelenleg 94 diagnosztizált fertőzöttről tudnak).

– Kína

A vuhani rendőrség bocsánatot kért, amiért előállította Li Ven-liangot, azt az orvost, aki még december végén elsőként jelezte: egy újfajta vírus fertőzi a lakosságot. A 37 éves orvos február elején maga is a vírus áldozata lett. 48 órája nem volt koronavírus fertőzött a térségben a karantént részben oldották, de több tucat kínai terület még vesztegzár alatt van.

– Ausztrália, Új-Zéland

Több mint 2600 ember úgy hagyta el az Ausztrália és Új-Zéland között közlekedő hajó, a Ruby Princess fedélzetét csütörtökön Syndeyben, hogy nem volt tudomásuk róla: a hajó három utasa és a legénység egyik tagja megfertőződött koronavírussal. Az ausztrál hatóságok éppen ezért most az összes utast megpróbálják utolérni e-mailben és sms-ben, figyelmeztetve őket arra, hogy mindenképpen maradjanak házi karanténban 14 napig. Sydney polgármestere elrendelte a részleges vesztegzárat. Sydney partszakasz hatóságilag le van zárva. Új-Zélandon bezártak az oktatási intézmények és a bevásárlóközpontok, az edzőtermek, a színházak, múzeumok és koncerthelységek. Korlátozva tartanak nyitva a kávézók és a boltok. Új-Zéland miniszterelnöke felszólította a lakosságot, hogy maradjanak otthon.

– Irán, Fülöp-szigetek, Omán, Malajzia

Iránban már 1400 fölötti a halálos áldozatok száma, a Fülöp-szigetek péntekre virradóra pedig 13 új fertőzést jelentett, valamint egy újabb halottat. Az óvintézkedések ellenére Japánban tömegek nézték élőben, ahogyan megérkezett az olimpiai láng: félezren nézték végig.

források. gazeta.pl, Reuters, AFP, Deutsche Welle, MTI