Népszava: Bízza a szomszédra a gyerekeit – üzeni az operatív törzs

0

Legyen a gangszomszéd a dadus, a leckét telefonon is felmondhatják az iskolásoknak – tanácsolja a járványügyi agytröszt. A munkából kieső szülőknek nem jutott mentőötlet – írja a Népszava.

Egyórás csúszással, de szombaton is sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs a koronavírus-helyzettel kapcsolatban: Lakatos Tibor rendőrezredes, törzsvezető főként a napközben már megismert információkat foglaltak össze: hat új magyar állampolgár került kórházba – egy részük kontaktszemély, tehát betegekkel érintkezett, mások valóban betegek.

A határokon 35905 ellenőrzést tartottak, 549 visszatérő magyart köteleztek házi karanténba – egy ember annyira rosszul volt, hogy őt egyből rohammentővel vitték kórházba – és 445 személyt fordítottak vissza a határról, mondta Lakatos. Elhangzott, hogy az Emmi több ezer maszkot küldött a háziorvosoknak – új információ volt viszont, hogy a kormányablakok is előzetes időpontfoglalást kérnek az ügyfelektől, hogy elkerüljék hivatali helyiségekben kialakuló, fertőzésveszélyes tumultust.

A törzsvezető újságírói kérdésre megerősítette, szombaton egészségügyi dolgozók is karanténba kerültek, bár Lakatos szerint egyikük sem fertőzött, mindannyian egy koronavírusos beteggel érintkeztek. Bár a ferihegyi reptéri ellenőrzés is lanyhának tűnik – a Spanyolországból érkezők közül sajtóértesülés szerint többeket nem is vizsgáltak meg – Lakatos Tibor jelezte, egyelőre nem zárják be a Liszt Ferenc Nemzetközi Repteret.

Majd a szomszéd megoldja, bandázásról szó sem lehet!

A járvány miatt az iskolákat is bezárták, ez pedig a dolgozó szülőket állította nehéz feladat felé. Problémájukat Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár próbálta megoldani:

A családtagok és szomszédok bevonásával szervezzünk váltásos, kiscsoportos gyermekfelügyeletet, egymás munkarendjére is figyelemmel oldjuk meg a felvigyázást

– javasolta Maruzsa, hangsúlyozva, hogy a nagyszülőkre továbbra sem ajánlott bízni a felügyeletet, a koronavírus szempontjából ők ugyanis a leginkább veszélyeztetett korcsoport.

Hogy az egy panelházban lakó, de egymást látásból sem ismerő szomszédok miként szerveződhetnek majd hatékony kalákává, ki azt nem fejtette ki az államtitkár – viszont szigorúan kikötötte, hogy a gyerekek tényleg maradjanak otthon, ne kezdjenek el bandázni a lezárások idején. Maruzsa szerint mindenképp el kell kerülni a home schoolingot is vagyis azt, hogy magánlakásokon tanuljon együtt 20-30 gyerek, mert ez csak a fertőzés terjedéséhez vezet.

Vészhelyzet esetén az iskolák is fenntartanak kiscsoportos gyermekfelügyeletet, ezt a tankerületi központok szervezik majd. Nem áll le az iskolai étkeztetés sem, de nem a menzára szállítják majd az ételt; otthoni felügyelet esetén az ebéd kiszállítása is megoldás lehet – mondta Maruzsa.

A kormány az önkormányzatokra bízza ételkiszállítás megszervezést, és egyúttal visszaadják a településeknek az óvodák, bölcsődék nyitva tartása feletti hatáskört – bár Maruzsa ebben az esetben a kiscsoportos otthoni felügyeletet tartotta jobb ötletnek.