Népszava: Magyarországon napokon belül összeomlik a kórházi ellátás!

Az elmúlt két hétben Magyarországon több kórház is összeomlott vagy éppen a lélek tartja az összeomlástól. Ilyen például a letenyei kórház, a komló kórház, a csornai kórház és rendelőintézet, a szombathelyi Markusovszky megyei kórház, a budapesti Jahn Ferenc kórház, a budapesti Szent-Margit kórház és még egy-két kórház és rendelőintézet.

 

Koronavírus – Covid 19

 

Az Orbán-kormány a koronavírus második hullámában folyamatosan tétlenkedik, lassan hozzák meg a szigorításokat. A pár napja bevezetett intézkedések sem tűnnek elégségesnek ahhoz, hogy visszaszorítsák a járvány terjedését. Ha ez így marad, katasztrofális helyzet alakulhat ki!

 

Népszavának adott interjújában a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára, Svéd Tamás kijelentette: ha a kormánynak nem sikerül lassítani a járvány gyorsulását,

AKKOR HETEKEN BELÜL HASONLÓ ÁLLAPOTOK ALAKULHATNAK KI MAGYARORSZÁGON, MINT AMILYENEKET TAVASSZAL LÁTTUNK OLASZORSZÁGBAN.

Svéd Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy már akkora a baj az egészségügyben, hogy hamarosan kontaktszemélynek minősülő, illetve enyhe covidos tüneteket produkáló orvosoknak és ápolóknak is dolgozniuk kell majd!

Ennek pedig az az oka, hogy ha ők is kiesnek a munkából, akkor egyszerűen nem lesz aki ellátja a betegeket.

A MOK szerint jelenleg intenzíves szakápolókból van a legnagyobb hiány, és azzal, hogy folyamatosan esnek ki a munkából a szakorvosok és az ápolók, kénytelenek más orvosokat átvezényelni a covidos betegek kezelésére.

 

Már rég nincs elegendő infektológus, pulmonológus, belgyógyász arra, hogy ilyen mennyiségű fertőző beteget ellássunk. Sokszorosuk hiányzik a rendszerből. Ugyanakkor az idevezényelt szemészek, fogorvosok – főleg az alapképzést nem régen maguk mögött tudó fiatalok – sokkal hasznosabbak, mintha egyáltalán nem állna orvos a betegágyak mellett”

 

– mondta Svéd Tamás.

A Magyar Orvosi Kamara titkára azonban hozzátette, hiába nevezi ki a kormány más kórházak osztályait újabb covidos betegek ellátására, azok nem fognak tudni hasonló hatékonysággal működni, mint egy komplett covid részleg.

 

“A Semmelweis Egyetem neurológiai és pszichiátria klinikáján, vagy a szegedi szájsebészeti klinikán nem lehetnek ugyanolyan körülmények, nem is tudnak akkora hatékonysággal, hatásossággal dolgozni, mint az egykori Szent László kórház covid részlegén.”

 

Svéd szerint ezt csak azzal lehetne orvosolni, ha a kormánynak sikerülne ellaposítania a járványgörbét, akkor tudnák tartani a jelenlegi színvonalat, ha maximum annyi beteg áramolna be naponta az intenzív osztályokra, amennyi el is hagyja azt.

“HA A JÁRVÁNY NÖVEKEDÉSI ÜTEMÉT NEM SIKERÜL A KORMÁNYNAK SZIGORÚ INTÉZKEDÉSEKKEL LASSÍTANIA, AKKOR NEM HÓNAPOKON, HANEM INKÁBB HETEKEN BELÜL BEKÖVETKEZHET A TAVASZI OLASZ HELYZETHEZ HASONLÓ.”

Ezzel pedig bekövetkezne a legrosszabb forgatókönyv.

Svéd Tamás úgy látja, ismét be kéne vezetni a tavaszi korlátozások egy részét, “például nagy rendezvényeken, focimeccseken már nem kellene tömegeknek közös szotyolázásra, kiabálásra összeverődni”.

AZONBAN AMÍG ORBÁNÉK ENGEDI EZEKET A RENDEZVÉNYEKET, AZ EGÉSZSÉGÜGYI RENDSZERRE NEHEZEDŐ NYOMÁS NEM NAGYON FOG MEGSZŰNNI!

Ezen a helyzeten csak a kormány változtathat, az ő kezükben van a döntés, meddig hagyják romlani a helyzetet.