Nesze neked: AZ ORVOSOKRA HÁRÍTJÁK A FELELŐSSÉGET

Hatalmas késéssel adta ki Kásler a háziorvosoknak a harmadik oltással kapcsolatos eljárásrendet. Az összecsapott dokumentum azonban nem sokat ér: nem ad valódi szakmai iránymutatást, így a döntés és így felelősség terhe is a házorvosok vállán marad.

Hazánk háziorvosai kedden megkapták a harmadik oltáshoz a régóta várt eljárásrendet Kásler Miklós orvosbohóc és Nyunyóka aláírásával, ám ezzel sajnos nem lett egyszerűbb az oltakozni vágyók helyzete. Ugyan Kásler próbál azzal takarózni, hogy meghívott több egészségügyi szervezetet és az ő véleményük figyelembe vételével alkotta meg a semmitmondó dokumentumot, de a füle nyilvánvalóan csukva volt a tanácsaikra. Mint korábban megírtuk,

addig, amíg nincs ingyenes, államilag finanszírozott antitest-vizsgálat, illetve a harmadik oltás típusáról szakirodalom híján a háziorvos felelőssége dönteni, addig a harmadik oltás egy igazi “nesze semmi, fogd meg jól”. Nos, ez az eljárásrend hivatalos kiadásával sem változott.

A dokumentum lényegében teljesen az orvosokra bízza, hogy negatív antitest-teszttel vagy anélkül, illetve hogy mit adnak harmadik oltásként, ám emellett általánosságban szorgalmazza a vakcinák variálását. Az ajánlás szerint lényegében szinte bármely oltásra, bármivel olthatnak, ami egy akkora szakmai nonszensz, hogy Falus András immunológus is csak eképpen tudott kommentálni:

“Ez rosszabb, mint amire számítottam.”

 

Alapvetően az oltások ésszel való kombinálása nem ördögtől való, viszont ez messze nem jelenti azt, hogy mindent mindennel lehet együtt alkalmazni. Sőt, ez veszélyes is lehet.

Vannak ugyanis biztató eredmények arra nézvést, hogy Sinopharm és Astra Zeneca oltások után jól működött a Pfizer vakcinája. Viszont vizsgálat igazolta azt is, hogy az orosz Szputnyik után az Astra Zeneca nem jó ötlet. A harmadik, kifejezetten emlékeztető oltásnak kifejlesztett Szputnyik Light viszont nagyon is jól működik.

A Pfizer igazgatója – Karikó katalin véleményével egybehangzóan – viszont ragaszkodna ahhoz, hogy Pfizer után ne jöjjön más, hanem a harmadik is legyen Pfizer.

Nade mit jelent az oltakozni vágyók számára az, hogy Kásler orvosszakmai javalata kimerül annyiban, hogy “csináljatok, amit akartok”? Nyilván azt, hogy a háziorvosok nem fogják személyesen fölvállalni a felelősséget és inkább kerülni fogják a harmadik oltás beadását, amíg nem alakul ki valós szakmai irányelv Kásler és Müller Cecília baromságaitól függetlenül.

Az egészségügyi kérdésekben emberéletekben mérik a hibát – csak végiggondolt, szakmailag megalapozott döntéseknek van helyük!

Elég már az egészségügy területén lépten-nyomon megnyilvánuló szakmai dilettantizmusból! Legyen 2022 a változás és a józan ész győzelmének éve!

 

 

Forrás: Népszava