“Nesze semmi, fogd meg jól!”

Információim és utánajárásom szerint a “megváltásként hirdetett” hatósági áras tűzifa sok helyen egyáltalán nem kapható, azaz végül mégis rákényszerítik a vásárlókat hogy a TÜZÉP telepeken vagy máshonnan vegyenek teljes áron tűzifát 40-50.000 Ft köbméterenkénti értékben

Több B.A.Z.megyei erdészet felhívása után azt az információt kaptam, hogy a 19.000 Ft-os köbméterenkénti áron kínálandó ársapkás puha tűzifa,és a 30.000 Ft -os ársapkás keményfa sem kapható, vagy ha valami csoda folytán mégis, akkor minimum 5 m3-t,azaz 150.000 Ft értékben szükséges megvásárolni, melynek a szállítási költsége 50 ezer forint. Azaz egy rászoruló, akár napról napra, vagy “választástól választásig” élő családnak közel 200.000 Ft kell rendelkezésre álljon hogy hatósági árszabású tűzifát tudjon vásárolni, ráadásul csak a hozzá legközelebb eső, területileg illetékes erdészetnél vásárolhatná meg ezt, azaz ha ott nincs fa, akkor patthelyzet!Ráadásul aki május közepéig már vett valamennyit, annak nem is jár a 10 m3 hatósági áron.

Van olyan erdészet ahol azért nincs tűzifa, mert még csak most vágják ki a fákat, amit ugye nem lehet azonnal árulni,van egy száradási idő, amit mindenképpen meg kellene várni, rosszabb esetben eladják a fát nedvesen, aminek a fűtőértéke közel sem lesz megfelelő! Azaz mindent összevetve megállapítható,hogy a Kormány a nagy dérrel-dúrral beharangozott élelmiszer-árstop visszásságai mellett(nem kapható a termék, vagy csak pult alól, és lehetőséget ad a mutyizásra, inkább külföldre adják el a terméket, míg itt drágul a kapható áru is az ársapka miatt),a hatósági áras tűzifa tekintetében is átveri az embereket! Ez a fidesz! Lehet nekik tapsolni!Lehet őket mindenhol megszavazni!

A kormányrendelet szerint:

(1) 2023. április 15-ig adott magyarországi felhasználási hely vonatkozásában saját felhasználási célra állami erdészeti társaságtól a (2) bekezdés szerinti kedvezményes egységáron – a (3) és (4) bekezdésben meghatározottak szerint – összesen legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségű tűzifa alapanyag igényelhető az állami erdészeti társaságnál rendelkezésre álló fafaj és készlet függvényében.

(2) A tűzifa alapanyag erdei rakodói átadáson számított erdei köbméterenkénti, általános forgalmi adót is tartalmazó egységára

a) kemény lombos fafajú faanyag esetében 30 000 forint,

b) lágy lombos fafajú faanyag esetében 19 000 forint,

c) fenyő fafajú faanyag esetében 19 000 forint.

Csak hogy lássuk,mit “nem”lehet vásárolni!

Sándor Erdei