New York Post: Kim Dzsongun segít Vlagyimir Putyinnak, kész csavarni egyet a háború menetén

Észak-Korea hajlandó felajánlani 100 ezer „önkéntest” az Ukrajnával katonai konfliktusban álló orosz hadseregnek, írja a National Review nevű amerikai magazin az orosz állami televízióra hivatkozva.

 

„Vannak olyan hírek, amelyek szerint 100 ezer észak-koreai »önkéntes« kész eljönni és részt venni a konfliktusban”

 

– erősítette meg Igor Korotcsenko műsorvezető az orosz Channel One csatornán, jelentette a New York Post.

 

Ez a fajta segítség jól jönne Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, egyes becslések szerint ugyanis az elesett orosz katonák száma 15-25 ezerre tehető.

A háború több mint öt hónapja alatt az orosz veszteségek száma naponta körülbelül 100 katonát tesz ki, jegyzi meg a National Review.

Korotcsenko utalt azokra a jelentésekre is, amelyek szerint Oroszország észak-koreai munkásokat hívott meg az oroszok által megszállt Donbász helyreállítására.

Alekszandr Macegora, Oroszország phenjani nagykövete egy júliusi interjúban azt mondta, hogy „a koreai munkások, akik magasan képzettek, szorgalmasak, és készek a legnehezebb körülmények között is dolgozni, nagyon komoly” szerepet vállalnak a Donbászban lerombolt infrastruktúra újjáépítésében.

Észak-Korea és Oroszország szorosabbra fűzte kapcsolatát, miután az oroszok ukrajnai inváziója megkezdődött. Kim Dzsongun egyike azon kevés politikai vezetőnek, aki elismeri a Donyecki Népköztársaság (DNR) és a Luhanszki Népköztársaság (LNR) függetlenségét.

Macegora továbbá azt állította, hogy Észak-Korea semmit sem kért Oroszországtól a segítségért cserébe, mivel Phenjan állítása szerint az államvezető csupán a „lelkiismerete” szerint cselekedett.

Észak-Korea azon kevés ország egyike, amely megengedheti magának, hogy teljesen független külpolitikát folytasson. Senki nem kényszerítheti az észak-koreaiakat arra, hogy tegyenek vagy ne tegyenek valamit

– tette hozzá a nagykövet, aki ígéretet tett arra, hogy segíti Észak-Koreát a globális szankciók elleni küzdelemben.