New York Times: Az amerikai lakosság szerint már nem védenek a vakcinák, ezért több millióan nem veszik fel a második vakcinát

Aggasztó tendencia az Egyesült Államokban, hogy sokan, miután megkapták az első adag koronavírus elleni vakcinát, nem jelennek meg a második oltás időpontján. A járványügyi központ adatai szerint ez több mint ötmillió embert érint, az első oltást megkapott emberek nyolc százalékát.

A New York Times szerint sokan azért vonakodnak, mert tartanak a mellékhatásoktól, vagy mert már elég védettnek érzik magukat. Csakhogy a teljes elérhető védettség kialakulásához mind a két adagra szükség van, és még a második után is heteket kell rá várni. Ráadásul kevés megbízható adatunk van arról, mi történik, ha az ajánlottnál több idő telik el a két oltás közt.

Fotó: JOSEPH PREZIOSO/AFP© JOSEPH PREZIOSO/AFP Fotó: JOSEPH PREZIOSO/AFP

 

Sok esetben azért sem tudták beadni a második dózist, mert kifogytak a szállítmányokból, vagy éppen nem volt elérhető abból a vakcinából, amire szükség lett volna. (Az Egyesült Államokban egyelőre Pfizerrel és Modernával oltanak, az egyadagos Janssen használatát egyelőre leállították.)

Több államban telefonon, sms-ben és levélben emlékeztetik az embereket a második oltásra, és van, ahol direkt félretették a készletet azok számára, akik nem jelentek meg.