New York Times: Putyin egyre aktívabban vesz részt a háborús taktika kidolgozásában, és ez feszültségeket szült

A New York Times amerikai hírszerzési információkra hivatkozta azt írta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az elmúlt hetekben a korábbiaknál közvetlenebbül avatkozott bele a háború stratégiai tervezésébe. Többek között elutasította parancsnokai azon kérését, hogy engedjék őket visszavonulni Herszonból.

Egy rendezett visszavonulással az orosz haderő rengeteg felszerelést és emberéletet megóvhatna, de egy ilyen lépés, nyilvánvaló jele lenne annak, hogy az oroszok kudarcot vallottak a háborúban.

A New York Times azt írta hírszerzőkre hivatkozva, hogy a színfalak mögött Putyin még inkább bevonódott az irányításba, például megmondta a parancsnokoknak, hogy ő hozza meg a stratégiai döntéseket a terepen is. Bár az orosz elnök néhány tanácsot elfogadott a katonai vezetőktől, feszültséget okoz a vezérkarban új szerepe.

Az amerikai hírszerzés szerint miután Putyin elutasította a visszavonulást Herszonból, az orosz csapatok morálja még lejjebb süllyedt. Az utánpótlási vonalaik egy részét már így is elvágták, és most attól tartanak, hogy az ellentámadó ukrán haderő megadásra késztetheti őket.

Amerikai tisztviselők szerint magas rangú orosz tisztek többször megkérdőjelezték a háború korai terveit is. Többen úgy vélték, hogy a villámháborúhoz elégtelen fegyverzettel és nem megfelelően képzett csapatokkal indultak el. Putyin ezután képes volt a korrekcióra, hátrébb vonult, és engedte, hogy új stratégiát dolgozzanak ki főtisztjei.