Nexta: Kreml elleni csapással előznék meg az atomháborút

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára szerint a mozgósítás, a nukleáris fegyverek bevetésével való fenyegetés és az ukrán területek annektálási kísérlete mind arról tanúskodnak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök stratégiai tervei teljes mértékben kudarcba fulladtak – írja az Unian ukrán hírügynökség.

Ez egy meghatározó pillanat. Putyin több százezer katonát mozgósított, felelőtlen nukleáris fenyegetéshez folyamodik, és most újabb ukrán területeket annektált illegálisan. Ez összességében a legsúlyosabb eszkaláció a háború kezdete óta. Egyik lépés sem az erő jele, sokkal inkább a gyengeségé

– fogalmazott a főtitkár.

Jens Stoltenberg szerint ez annak beismerése, hogy a háború nem a tervek szerint halad, és az orosz elnök stratégiai terve teljesen meghiúsult. Egyúttal felszólította Putyint, hogy állítsa le a háborút, és ha Oroszország abba hagyja a harcot, akkor helyre áll a béke.

Azonban ha Ukrajna adja fel a harcot, akkor megszűnik a független és szuverén európai állam.

 

Az Egyesült Államok kész megvédeni a NATO minden egyes centiméterét − mondta az amerikai elnök, órákkal azután, hogy Putyin úr újabb burkolt nukleáris fenyegetést tett − közölte a Sky News.

Az orosz elnök ígéretet tett arra, hogy minden szükséges eszközzel megvédi az elcsatolt ukrajnai területet.

Biden azonban hasonlóan határozottan fogalmazott:

Putyin úr, ne értse félre, amit mondok.

Vlagyimir Putyin beszéde nagyrészt az Egyesült Államok elleni szólamokból állt, azzal vádolva azt, hogy nincsenek hagyományos értékei és megpróbál ártani Oroszországnak.