Nincs állami élelmiszer-tartalék ha járvány miatt vesztegzár lenne!

0

„Az FM érintettsége ezen a vonalon 2016. január 1-től teljes mértékben megszűnt”

– válaszolta a Nagy István vezette Földművelésügyi Minisztérium sajtóirodája, mikor pár hete – miközben Németország elkezdte lakosait felhalmozásra biztatni – kérdéseket küldtünk arról, hogy áll a helyzet Magyarországon az állami élelmiszertartalék-készletekkel.

A földművelésügyi tárca a Belügyminisztériumhoz irányított tovább, ahonnan megtudtuk:

„az állami élelmiszer-tartalékok különféle veszélyhelyzetek esetére történő letárolása, biztosítása, nem tartozik a Belügyminisztérium hatáskörébe, felelősségi körébe” sem.

Most éppen egy olyan köztes állapotban vagyunk, amikor a tartalékolás régi rendszere már megszűnt, az új – ha lesz – viszont még nem épült ki.

Szinte minden országnak van

Az élelmiszerek állami készletezése régen hosszú időn át a Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. (TIG) dolga volt, de a céget 2015 végére a Fidesz kormányzása alatt felszámolták – írja az Index.

 

Tovább:

 

Rendkívüli: Nincs állami élelmiszer-tartalék ha beütne egy járvány!

 

Más országokban hogy áll a helyzet:

 

Ausztria, Csehország, Lengyelország, Horvátország, Bulgária, Románia, Franciaország, Norvégia, Svédország, Németország és Hollandia kiemelkedően sok tartalékkal bír. Ezt az Európai Unió által közzétett adatok alapján állítjuk. De Norvégia, Szlovákia, Dánia, Izland, Görögország, Ciprus és Spanyolország sem lenne gondban. Magyarország az Eurostat statisztikájában az uniós mérések alapján utolsó.

Az európai országok leginkább:

– víz
– tészták
– liszt
– cukor
– búza
– gríz
– köles
– gabona
– kávé
– tea
– tartós élelmiszerek (pl. savanyúság, szalonna, kolbász)
– konzervek
– szárított gyümölcsök
– olaj

élelmiszereket raktároznak országosan több ponton is, elhelyezett és lezárt csatornákban, a metróban és városi óvóhelyeken.

 

Tovább az olkt.hu-n.