Nincs pedagógus az óvodákban – 130 ezerért nem is csodálom!

0

Ideális esetben 2-3 óvodapedagógus kell egy gyerekcsoporthoz, de előfordul, hogy egyet sem találnak, akkora a munkaerőhiány. Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az RTL Híradónak azt mondta, tíz pályakezdő pedagógusból csak kettő marad öt év elteltével is a pályán.

Az óvodapedagógusi pályán ugyanis egy kezdő a garantált bérminimumot kapja, bruttó 195 ezer forintot, épp annyit, mint egy frissen végzett szakmunkás. Ebből a levonások után alig 130 ezer forint marad.

Nyár közepén még több mint hétszáz óvodapedagógusi állást hirdettek, amire Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár két napja azt mondta, ez nagy szerencse, mert így legalább van hol elhelyezkedniük a frissen végzetteknek.

Máshol is hiány van

Nemcsak óvodákban, az iskolákban is elkélne a dolgozó, júliusban több mint háromezer állást hirdettek. Hajnal Gabriella, az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ vezetője akkor azt mondta, „ez a nyaranta természetes fluktuáció, ilyenkor költöznek, váltanak munkahelyet a tanárok, betöltetlen álláshelyek vannak, de nincs országos pedagógushiány”.

Hasonló a helyzet a bölcsődékben is, ahol a kormány férőhelybővítési programja miatt egyre több kisgyermeknevelőre lenne szükség, sok helyen mégis vért izzadnak, hogy munkaerőt találjanak.