Nincs rá pénz ezért nem ad a kormány a BKV-nak új buszokra

0

Január végéig, a határidőig nem érkezett meg a kormánytól az a 3,2 milliárd forint, amit egy tavaly nyári határozatában ítélt meg a kormány a BKV javára arra, hogy a pénzből új buszokat vegyenek.

Ezeket a buszokat használták volna a 3-as metró pótlására akkor, amikor a metró középső, legforgalmasabb szakaszán, a Lehel tér és a Nagyvárad tér között is megkezdődne végre a vonal felújítása.

Ezt a szakaszt naponta több mint félmillió utas használja, így nagy mennyiségű buszra van szükség a metró kiváltására. Annyira sokra, hogy az új buszok beszerzésére megítélt összeg hiányában a BKV hétfői igazgatósági ülésén a cég vezetése 40 darab használt busz beszerzésére tesz majd javaslatot.

A használt buszok beszerzése amúgy már decemberben is felmerült, de akkor elutasították, mert amúgy az aligha illene bele az új városvezetés klímavédelmi céljaiba. Most azonban, hogy a kormány nem utalta el a határozatában vállalt összeget, kénytelenek lesznek mégis használt buszokat venni.

A Népszava szerint az alapján, hogy buszonként 20 millió forintos árral számolnak, sok jóra nem számíthatunk. Egy korszerű, alacsonypadlós, klimatizált busz alapára legalább 80 millió forint, úgyhogy most alighanem lehasznált roncsokat vásárol majd a város.