NNK: Mutálódik a koronavírus, ami segíti a terjedését

0

Láthatóan kedveznek a vírus terjedésének azok a mutációk, amelyek tavasz óta a koronavírusban keletkeztek – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológusa csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Kép: Getty Images

Kis Zoltán azt mondta, a vírus könnyebben tud sokszorozódni az emberi szervezetben, a stabilitását, érzékenységét a hőmérsékletre pedig befolyásolja, hogy mennyire marad ép a burka.

Emellett az emberek fogékonyak is a vírusra, mert még új a szervezetüknek – tette hozzá.

 

 

Feltérképezték a vírus evolúciós történetét.

Közben sikerült feltárni a SARS-COV-2 evolúciós eredetét is: az embereket is fertőzni képes koronavírus évtizedeken át terjedhetett észrevétlenül denevérekben egy nemzetközi kutatócsoport szerint. A Covid-19 betegséget okozó vírus egyik legközelebbi ismert őse 40-70 éve bukkanhatott fel denevérekben, és már egy jó ideje készen állt arra, hogy emberre is átterjedjen.

Két újabb, eddig nem ismert vírusmutációra bukkantak Észtországban virológusok a SARS-CoV-2-vírus genetikai elemzésekor – számolt be kedden a helyi sajtó.

A Postimees című helyi lapnak Radko Avi, a tartui egyetem tudományos munkatársa azt mondta, hogy a szakértők a vizsgálatok során hat észt állampolgártól vett koronavírusos mintát összehasonlították a vírus kezdeti törzsével, amelyet Kínából kaptak.

A vírus nyolc olyan mutációját mutatták ki, amelyek megjelentek más országok mintáiban is, de két olyan mutációt is találtak, amelyeket máshol még nem azonosítottak.

„Ha az utóbbiakat alaposan megvizsgáljuk, akkor látható, hogy kemény küzdelem folyik az észt lakosok immunrendszerében a vírussal. Az a tény, hogy a mutációk a fehérjék szintjén jelennek meg, azt mutatja, hogy az immunrendszer nagy nyomás alatt van, ezért keresi útját az emberi szervezetben. Ez azt mutatja, hogy (a vírus) új az emberi populáció számára, ami persze már eddig is ismert volt”

– fejtette ki Avi.