Novák Katalin: ha a Néppárt nem válaszol Orbán Viktornak, lépünk

Már várjuk!

0

Memorandumot fogalmazott meg a Fidesz elnökeként Orbán Viktor a Néppárt vezetői számára a pártcsalád stratégiai irányvonalának módosítása érdekében. Szerinte a Néppárt letért eredeti irányvonaláról: a kereszténydemokrata értékek helyett baloldali eszméket karol fel.

A  Fidesz alelnöke, Novák Katalin a helyzetet elemezve az InfoRádiónak azt mondta: ha a Néppárt nem reagál, lépni fognak.

“Az a tapasztalatunk, hogy az elmúlt években a Néppárt egyfelől meggyengült. Ha csak azt nézzük, hogy hány miniszterelnököt adott 2011-ben, akkor látjuk, az volt a csúcsév. Mostanra drámai visszaesést tapasztalhatunk. Másrészt pedig egy jelentős balra tolódást” – magyarázta a Fidesz alelnöke.

A memorandum tételesen felsorolja, melyek azok az értékek, amelyeket a Néppárt korábban fontosnak tartott, például egy férfi és egy nő házasságát, az antikommunista, demokráciapárti elköteleződést, a piacpárti megközelítést, a nemzetállamok szuverenitását, a szubszidiaritást, tehát hogy minden döntés lehetőleg a legalacsonyabb szinten szülessen meg, a bürokráciaellenességet és a keresztény inspirációt.

A Most ehhez képest ott tartunk, hogy

a tagpártok közül sokan a tömeges migrációt támogatják, az Európai Néppárt korábbi elnöke Fidel Castrót vagy éppen Karl Marxot éltette.

Tehát mondhatjuk azt, hogy a Néppárt eltávolodott a korábban képviselt keresztény-konzervatív értékektől” – tette hozzá Novák Katalin.

Nehezményezte azt is, hogy a Néppárt szövetségeseit nem a jobboldalon keresi, hanem balra, amivel “a Néppárt a vesztébe rohan”.

A megoldást illetően fontos ügynek nevezte az EU bővítését, illetve azt, hogy az EU a migrációval szembeni határozott fellépéssel éljen a demográfiai vagy a munkaerő-problémák megoldása mellett.

“Vannak belső erőforrásaink, ezeket kell mozgósítani” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a memorandum vitaindító vagy ultimátum, azt mondta, “cselekvésre való felhívás”, vitaindító.

“Ha úgy látjuk, erre nincs fogadóképesség a Néppárton belül, akkor

lesznek más partnereink,

akikkel meg tudjuk valósítani ezeket az elképzeléseket. Mi most a Néppárt vezetőit és tagpártjait szólítottuk meg, elsősorban tehát tőlük várjuk a választ. De az is tény, hogy nem fogunk a végtelenségig tétlenül várakozni” – szögezte le Novák Katalin Fidesz-alelnök.