Nyár végén lehet a járvány csúcsa Szlovákiában – nemzetközi lapszemle

0

– Szlovákia

Elemzést készített a szlovák koronavírus-járvány helyzetéről és alakulásáról az Egészségpolitikai Intézet (IZP), amely három lehetséges forgatókönyvet vázolt fel a járvány további terjedésére.
Az első verzió szerint, ha 1,0 alatt tartják a a vírus reprodukciós faktorát (ez jelzi, hogy egy fertőzött személy átlagban hány másikat fertőz meg), akkor lassú terjedéssel számolhatnak, és a fertőzöttek száma is alacsonyan, nagyjából 5600 környékén maradhat, a járvány pedig nyár végén vagy szeptemberben érné el a csúcspontját.
A második forgatókönyv 1,1-es reprodukciós faktorral számol, ami a szlovák népesség 0,6 százalékának, mintegy 33 ezer ember megfertőződéséhez vezethet.
A harmadik, legoptimistább változatban a vírus reprodukciós faktora 0,8 és ennek alapján a kór terjedésének csúcspontján a népesség 0,04 százaléka (közel 2200 ember) lenne fertőzött, írja az MTI.
A szombati közlés szerint Szlovákiában 13 újabb regisztrált fertőzöttel 1373-ra nőtt a koronavírusos esetek száma.
Folyamatosan nő a kórból hivatalosan kigyógyultnak minősítettek száma is, péntektől 31-gyel emelkedett, összesen már 386 gyógyultról tudni. Szlovákiában jelenleg 212 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, a járvány 17 ember halálát okozta, az elvégzett vírustesztek száma pedig már meghaladta a 66 ezret.

– Csehország

Emelkedik a gyógyultak száma Csehországban is, ahol stagnál a regisztrált fertőzöttek aránya. A hivatalos adatok szerint szombat reggelig 2389-en gyógyultak meg az összesen 7273 regisztrált koronavírusos esetből. Az áldozatok száma 215 az országban, ahol lényegében megállt az új fertőzések napi száma: pénteken 86 újabb személynél diagnosztizálták a fertőzést, ami március közepe óta a második legalacsonyabb napi szám.
A naponta elvégzett tesztek száma az utóbbi időben 7-8 ezer. Az első fertőzés március eleji megjelenése óta országosan több mint 210 ezer tesztet végeztek el.

– Románia

A járvány terjedése Romániában is lassult, ahol szombatra az utóbbi hét átlagához képest 35%-kal kevesebb új fertőzést regisztráltak. A stratégiai kommunikációs törzs szombat kora délután közzétett összesítése alapján 24 óra alatt 218 új beteget találtak, amivel 10 625-re nőtt a regisztrált megbetegedések száma. A gyógyultak száma viszont csak 73-mal nőtt, így tovább terhelődött az egészségügyi rendszer. A pénteken meghalt 23 beteggel 575-re nőtt a koronavírus romániai áldozatainak száma, mellettük további 73 román állampolgár külföldön vesztette életét.
Romániában május 14-ig marad érvényben a részleges kijárási tilalom, aminek megsértéséért naponta 5 ezer embert bírságolnak meg kétezer lejre (147 ezer forint). Ez elvileg napi kétmillió eurós bevételt jelentene a járvány előtt is 3,8 százalékos GDP-arányos hiánnyal megtervezett – most már hét százalékos hiányra számító – román államháztartásnak. A kijárási korlátozások óta kirótt mintegy 80 millió eurónyi büntetés mértéke megegyezik azzal az összeggel, amely a cégek nyereségadójából folyt be a román államkasszába februárban, a bukaresti média azonban azt valószínűsíti, hogy a román állam nem lesz képes lesz behajtani a nettó átlagbér kétharmadára rugó bírságok jelentős részét.

– Ukrajna

Ukrajnában egy nap alatt 478 új esettel 8125-re emelkedett a regisztrált koronavírusos fertőzöttek száma, a betegségben elhunytaké pedig 8 újabb esettel 201-re nőtt – közölte szombaton az ukrán egészségügyi minisztérium nyomán az MTI. Az újonnan regisztrált 478 fertőzött között 42 gyermek és 116 egészségügyi alkalmazott van, az elmúlt napban 138 embert kellett kórházba szállítani. Az eddig igazolt 8125 fertőzött között 545 gyermek és 1574 egészségügyi dolgozó van.
A betegségből eddig 782-en gyógyultak fel, köztük 145 egészségügyi dolgozó. A 201 halálos áldozat közül 105 férfi és 96 nő, 86 százalékuk 50 évesnél idősebb volt. A betegek közül jelenleg 2627-en szorulnak kórházi ellátásra, köztük 112 gyermek és 273 egészségügyi dolgozó. Lélegeztetőgépre 104 beteg szorul.
Rekordszámú gyógyultról adtak hírt, pénteken 181 korábbi beteg tesztje lett negatív, köztük 19 gyereké. Szintén rekord a napi 5825 laboratóriumi, úgynevezett PCR-teszt elvégzése az országban.

– Lengyelország

Lengyelországban meghosszabbítják a koronavírus terjedését lassító mozgáskorlátozásokat, az iskolai online távoktatást, elhalasztják az érettségi vizsgákat, elrendelték a szájmaszk viselését – közölte csütörtöki sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.
Továbbra is marad egyes lengyel régiókban a lakhelyelhagyási tilalom és a részleges vesztegzár is.
Az eredetileg májusra tervezett érettségi vizsgákat leghamarabb június végén vagy július elején tartják meg, ezek időpontjáról majd legalább egy hónappal korábban értesítik a diákokat. A járvány elleni harc döntő fázisa még tart a több mint 11 ezer fertőzött beteggel.
A március közepén létesített határzár viszont legalább május 3-ig lesz érvényben. A tömegrendezvények tilalmát határozatlan ideig tartják fenn.
Április 26-ig hosszabbítják meg az iskolai távoktatást, ezzel együtt a 8 évnél fiatalabb gyermekekről gondoskodó szülőknek járó pénzügyi támogatást is. További két hétig tart a légiforgalom szüneteltetése és az egészségügyi ellenőrzés a határátkelőkön, az országba továbbra is csak lengyel állampolgárok és lengyel munkaviszonyt bemutató applikációval léphetnek be az országba.
Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter a sajtóértekezleten bejelentette: több európai országhoz hasonlóan múlt csütörtök óta közterületen, országosan kötelező a szájmaszk viselése, illetve az orr és száj eltakarítása kendővel, sállal. Ezzel még jobban akarják korlátozni a járvány terjedését, tekintettel arra, hogy egyre többen tünetmentesen mennek át a fertőzésen – magyarázta. A lengyel egészségügyi tárca szerint az országban csütörtök reggelig 11 ezerre nőtt a kimutatott fertőzések száma, eddig összesen 480 beteg hunyt el. Szerdán 457 új fertőzést. Az elvégzett tesztek száma meghaladja a 185 ezret.
A járvány növekedésének dinamikája az utóbbi napokban enyhén csökkenő tendenciát mutat, ezért a Balti tenger egyes partszakaszait könnyítésképpen megnyitottak és az országban található több mint 1600 erdőt és fenyvest kirándulás céljából, ami max 4 fő lehet. Hétköznapi időpontban egyes barkácsüzletek nyitottak meg szintén könnyítés tekintetében napközbeni 3 órás zárvatartás mellett, áruházanként 4 fő vásárlóval.

– Olaszország

Egy nap alatt 415-tel emelkedett Olaszországban a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, és elérte a 26 384-et – közölte szombat este az olasz polgári védelmi hatóság. Az aktív fertőzöttek száma ugyanakkor egy nap alatt több mint hatszázzal csökkent.
Az elhunytak száma enyhén csökkent az egy nappal korábbi 420-hoz képest. Csütörtökön 464 volt az elhunytak száma, szerdán 437. Szakértők szerint ez az adat csökken a leglassabban, és nullázódik majd le a legkésőbb.
Az európai országok közül eddig Olaszországban követelte a legtöbb áldozatot az új koronavírus-járvány.
Az aktív fertőzöttek száma országosan 680-nal csökkent a korábbi 321-hez képest. A diagnosztizált fertőzöttek száma jelenleg 105 847. A betegek hetvennyolc százaléka házi karanténban tartózkodik, mivel enyhe tüneteket mutat vagy tünetmentes. Több mint 21 ezren vannak kórházban. A gyógyultak létszáma meghaladta a 63 ezret. Az utóbbi egy nap alatt több mint 2600-an hagyhatták el a kórházat.
A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 195 351-t.
Egész Olaszországban több mint 1,7 millió vírustesztet végeztek, ebből mintegy 800 ezret Lombardiában, amely a járvány legfőbb gócpontja.
Lombardiában 713-mal emelkedett az azonosított fertőzöttek száma az egy nappal ezelőtti 1091 után. A halottak száma 163 volt a huszonnégy órája mért 166-hoz és a csütörtöki 200-hoz képest. A tartományban 34 ezer felett van a diagnosztizált fertőzöttek száma, a halottaké 13 ezernél magasabb.
Százötvenre emelkedett a járványban meghalt olasz orvosok száma, valamint 34 ápoló, 18 más egészségügyi dolgozó és 13 gyógyszerész veszítette életét.
A Közegészségügyi Hivatal (Iss) adatai szerint módosult a férfiak és nők korábbi aránya: korábban a halottak több mint hetven százaléka férfi volt, de mostanra a férfiak aránya 63,3 százalékra csökkent, a nőké pedig 36,7-re emelkedett. A diagnosztizált fertőzöttek 48,6 százaléka férfi, 51,4 százaléka nő. A betegek több mint 44 százaléka idősotthonban, 24,7 százaléka családban, 10,8 százaléka kórházban fertőződött meg.
Az olasz sajtó megtalálta azt az orvost aki elsőként diagnosztizálta a Sars-Cov-2 vírust olaszországi betegen. A lombardiai Codogno kórházában, február 20-án dolgozó Annalisa Malara aneszteziológus volt, aki az első számú olasz betegen, a 38 éves Mattián elvégezte a vírustesztet. A férfi napok óta magas lázzal, tüdőgyulladással küzdött, állapota válságos volt. Malara doktornő rendelte el a vírustesztet, melyet addig nem végeztek el a betegen, mivel senki sem gondolta, hogy Olaszországban jelen van a járvány. Ez a teszt indította el hivatalosan az olaszországi járványhelyzetet, majd február 23-án Codogno és további kilenc lombardiai város vesztegzár alá helyezéséhez vezetett. Az első olasz beteg Mattiát tizennyolc napig kezelték intenzíven, március 20-án térhetett haza a kórházból.

– Spanyolország

Spanyolországban az elmúlt napban ismét 378-an veszítették életüket az új típusú koronavírus-fertőzés következtében, annak ellenére, hogy a járvány terjedése továbbra is lassul – jelentette a spanyol egészségügyi minisztérium szombaton.
A szaktárca tájékoztatása szerint ezzel már két egymást követő napon 400 alá csökkent a halálos áldozatok száma, pénteken 367-en, csütörtökön még 440-en hunytak el. A koronavírus-járvány legsötétebb napja április másodika volt, aznap 950-en haltak bele a fertőzésbe, amely összesen már 22 902 emberéletet követelt a dél-európai országban.
A tartományokból érkező adatok összesítése szerint a gyógyultak száma szombatra elérte a 95 708-at, egy nap alatt 3353-mal emelkedett a pénteki 3105 és a csütörtöki 3335 után. A vírusfertőzést eddig 223 759 páciens szervezetében mutatták ki, az elmúlt 24 órában 3995 pozitív teszteredmény született. Pénteken ez a szám 6740 volt.
A minisztérium két napja bevezetett új adatcsoportosítása szerint ebből 2944 tekinthető új esetnek, amelyeket a legmegbízhatóbbnak tartott, úgynevezett PCR-tesztek igazoltak. Pénteken 2796 ilyen eset volt. A többi fertőzést úgynevezett szerológiai vizsgálattal azonosították, amely a vírussal szemben képződött ellenanyagokat mutatja ki a vérből, és jellemzően már lezajlott fertőzéseket igazol. Ezzel a módszerrel 17 854 esetet derítettek fel eddig.
A járvány egyik gócának tartott madridi autonóm közösségben már második napja száz alatt van a halálozás. Az elmúlt egy nap során 83-an veszítették életüket, összesen pedig 7848-en. A regisztrált fertőzöttek száma 62 510, amelyből 784 a napi új eset. A gyógyultak száma 34 902, 690 pácienst az elmúlt egy napban nyilvánítottak ismét egészségesnek.
A járvány mérséklődése miatt a tartományban elkezdték bezárni az úgynevezett karanténhoteleket, amelyekben orvosi felügyelet mellett lábadozhattak a kevésbé súlyos állapotú páciensek. A 13 szállodából kettő fejezte be működését szombaton.
A hétvégére 269-re csökkent a páciensek száma a spanyol főváros kiállítási- és vásárcsarnokában (IFEMA) berendezett tábori kórházban, amelyet az egészségügyi intézmények tehermentesítésére hoztak létre. A létesítmény március 22-én kezdte meg működését és több mint 3800 SARS-CoV-2 vírussal fertőzött pácienst látott el eddig. A tartományi kormány május első felében tervezi bezárni az ideiglenes kórházat.
Spanyolországban március 15-e óta van érvényben a lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapot, amelyet a parlament szerdán meghosszabbított május 9-én éjfélig. A döntéssel összhangban a belügyminisztérium ugyanennyi időre kiterjesztette a szárazföldi határok lezárását, továbbra is csak a spanyol állampolgárok, az itt élő, érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok, valamint a határon át naponta ingázó munkavállalók léphetnek be az országba.
A járványügyi intézkedések első enyhítéseként vasárnap, 42 nap után először kimehetnek az utcára a 14 év alatti gyerekek. Felnőtt kísérettel naponta egy órát lehetnek a szabadban, otthonuktól legfeljebb egy kilométeres távolságra. A játszóterek használata továbbra is tilos.
Pedro Sánchez miniszterelnök korábban azt közölte, hogy reményei szerint május második felében “a lehető legnagyobb elővigyázatossággal”, lassan és fokozatosan elkezdhetik feloldani a korlátozásokat. A menetrend, amelyen már hetek óta dolgozik a kormány, várhatóan területileg eltérő lesz, mivel a járvány hatása térségeként különböző.
A tartományi elnökök közül többen kérték már a kabinetet, hogy ne központi intézkedésekkel határozzanak erről, hanem helyben, maguk dönthessenek a korlátozások feloldásáról. A folyamatra már kidolgozott elképzelések vannak például Baszkföldön, a Kanári-szigeteken és Andalúziában.
Utóbbi térség vezetése szeretné elérni a vendéglátóhelyek májusi és a szállodák júniusi nyitását, létszámkorlátozással biztosítva a közösségi távolságtartás szabályait. Az ország legnépesebb, 8,4 millió lakosú régiójában eddig 12 824 koronavírus-fertőzést igazoltak, közülük 1131-en hunytak el és 4295-en már meggyógyultak. Andalúziában a turizmusból származik a régió bruttó hazai termékének (GDP) több mint 13 százaléka, és ebben az ágazatban dolgozik a munkavállalók 13 százaléka is.
A spanyol statisztikai hivatal (INE) jelentése szerint márciusban az országban több mint 61 százalékkal zuhant a vendégéjszakák száma a februári adatokhoz képest, ami példa nélküli visszaesést jelent. A hoteleket március 19-től kezdték bezárni és március 26-tól már egy sem volt nyitva a turisták számára.

– Oroszország

Hatottak a kijárást korlátozó intézkedések Moszkvában, de az megdöbbentő, kiket fertőz nagy mértékben a kórokozó.
Eredménnyel jártak a kijárási korlátozások Moszkvában, a koronavírus-fertőzöttek számának növekedése jelenleg egyenletes – jelentette ki Mihail Mursako orosz egészségügyi miniszter szombaton a Rosszija 24 hírtelevíziónak arra utalva, hogy a fertőzöttek száma nem ugrásszerűen nő.
A 12,5 milliós lakosságú orosz fővárosban – amely a koronavírus világjárványa által leginkább sújtott település az országban – az azonosított fertőzöttek száma hétfőre 2026-tal 26 350-re, a halálos áldozatoké 28-cal 204-re, a gyógyultaké pedig 75-tel 1838-ra nőtt.
Az újonnan fertőzöttek csaknem fele 45 évnél fiatalabb.
Anasztaszija Rakova moszkvai polgármester-helyettes kijelentette, hogy a gyógyultakat vérplazmaadásra ösztönzik, mert az új koronavírus antitesteit tartalmazó Covrec-plazma a gyógyítás egyik leghatékonyabb eszköze a nemzetközi tapasztalat szerint. A donoroknak a főváros 150 milliliterenként 1250 rubelt fizet a plazmáért. (A rubel jelenleg mintegy 4,37 forintot ér.)
Országosan az ismertté vált fertőzések száma 4268-cal 74 588-re, a halálozásoké 44-gyel 405-re, a gyógyulásoké pedig 155-tel 3446-ra nőtt a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint. Egy nappal korábban 6060 volt az újonnan azonosított fertőzöttek számának országos növekménye.
Oroszországban eddig több mint 2 millió tesztet végeztek el, ebből az elmúlt nap alatt 103 ezret. Az országban 135 ezer embert tartanak megfigyelés alatt a SARS-CoV-2 nevű vírus általi fertőzés gyanújával.