Nyílt levél egykori barátomnak. Kásler Miklós részére.

Miklós!
Elképzelni nem tudod mennyit hallgatok miattad! Akik tudják, hogy mielőtt miniszter lettél mi jóban voltunk, azoktól naponta kapom a megjegyzéseket: “Szép kis barátod van!” “Te ennyire rossz emberismerő vagy, hogy éveken keresztül nem vetted észre, hogy ez egy mekkora …. !“ És itt vérmérséklettől függőek a jelzők. De van, aki durvábban fogalmaz: “Teljesen meghülyült a haverod!”
És lehet, hogy ez neked nem fog tetszeni, de csak egy válaszom van: “Ez nem volt ilyen hülye!, ezt valamivel megfogta a Csuti rabló!”
És ezt komolyan is gondolom. Ugyanis nem hiszem el, hogy egy olyan nagyszerű orvos és ember, aki voltál, az csak úgy, egyik percről a másikra – ennyire kiforduljon magából.
Kezdhetném sorolni a bűnöket, a hazugságokat kezdve a tavalyi kórházi kiürítésektől, a gyógyító munka leállításáról, a már-már Orbáni cinizmusról, amikor arra az ellenzéki kérdésre, hogy “Karantén karácsonyunk lesz?” Azt válaszoltad, hogy “Ádvent van, elmélyülést kívánok!” Vagy miféle pótcselekvés az, hogy létrehozol – miközben egy komplett magyar kisvárosnyi honfitársunkat vesztettük el, – egy Magyarságkutató Intézetet és finanszírozol kritikán aluli filmnek hívott, de annak nem nevezhető valamiket. Vagy puzzle-t kezdesz játszani több száz éves csontokkal. (Csak nehogy azt hozd ki a végén, hogy a Csuti Hunyadi leszármazott!)
Mondd, nyugodt a lelkiismereted, amikor kijelented, hogy mind az orosz mind a kínai vakcina az eredeti előírások szerint kapták meg az engedélyt? Te is igazi kínaival oltatod be magad, mint ahogy a főnököd mondta, vagy átcimkézett Pfizert kaptok?
Neked, aki nemzetközileg elismert onkológus vagy nem zavarja az önbecsülésedet, hogy az új funkciódat lényegében már kiürítette a főnököd? Minisztert csinált az államtitkárodból, a belügyminiszterre bízta az egészségügyet?
Sorolhatnám az érthetetlen buta intézkedéseidet, mondataidat, – a kórháziaknak hazudott, késve érkezett béremelésekkel a plusz munkákért járó, meg nem kapott plusz juttatásokkal – amelyek joggal borítják ki az embereket.
Most mégis egy apróság késztetett a levél megírására. Egy egyszerű, emberi kezdeményezés. Apróságnak tűnhet, de egy kis empátiával is belátható, hogy betegágyukon sokak számára pozitív hatású lehetett volna ez a fajta figyelem.
Mi a fészkes … tiltottad meg, hogy az orvosok és az ápolók – megjegyzem külföldi minta alapján – a saját magukról készült fotók alapján kerülhessenek közelebb a betegeikhez, hogy azok ne csak a szkafanderbe bújt “gyógyító gépet” lássák, hanem az EMBERT, aki értük dolgozik?
Ez egészen egyszerűen annyira embertelen, hogy nem tudok mit kezdeni vele. Nincsen jobb dolgod? Nem tudsz már máshogy belerúgni a kollegáidba? Magyarázd már el, a NER fosztott meg a humanizmusodtól is? Ha így van, akkor a legjobban akkor jársz, ha minél előbb lemondasz.
Juszt László