Nyílt levelet írtak a háziorvosok: Rendelőink tömeges oltásra alkalmatlanok

Szombathely háziorvosai nyílt levélben írtak arról, mi a véleményük a város közintézményeiben kialakítandó oltópontokon tervezett vakcinálásról.

A nyílt levelet Nemény András polgármester tette közzé Facebook-oldalán. A levélben az áll, hogy az orvosok állítják és bizonyítják, hogy szándékaikkal teljes mértékben megegyezik az a törekvés, mely szerint a város közintézményeiben kialakítandó oltópontokon valósuljon meg minél több szombathelyi lakos Covid-19 elleni védőoltása.

HÁZIORVOSI RENDELŐINK TÖMEGES OLTÁSRA ALKALMATLANOK,

áll a levélben.

 

 

Ennek okait a 2021.02.15-én kelt, a Vas Megyei Kormányhivatal vezetőjének és a Megyei Oltási Munkacsoportnak címzett levelükben részletesen megírták, majd a 2021.02.25-én lezajlott egyeztető tárgyaláson szóban is kifejtették, folytatódik a nyílt levél.

Szakmai elkötelezettségünk, hivatástudatunk és meggyőződésünk arra kötelez, hogy a város által biztosított, berendezett, és csak a tisztifőorvos általi jóváhagyásra váró oltóközpontok megnyitását kérjük. A Szombathely város vezetése által kialakított helyszínek lehetőséget adnak arra, hogy a járványügyi szabályokat szigorúan betartva, zsúfoltság kialakulása nélkül, a rendelői ellátásra érkező betegektől térben és időben is elkülönítve olthassunk, a leggyorsabb ütemben, ahogy azt a rendelkezésünkre bocsátott vakcinák mennyisége lehetővé teszi, írják a háziorvosok.

E LEHETŐSÉG MIELŐBBI BIZTOSÍTÁSA VALAMENNYI FELELŐSSÉGGEL GONDOLKODÓ DÖNTÉSHOZÓNAK KIEMELT ÉS KÖZÖS ÉRDEKE KELL LEGYEN, HÁTRÁLTATÁSA ELLENTÉTES AZ ÁLLAMPOLGÁROK EGÉSZSÉGÉÉRT VALÓ FELELŐSSÉGVÁLLALÁS ELVÉVEL,

– zárul a levél.

Az ügy előzményeiről csütörtökön számoltunk be, akkor Nemény András, Szombathely polgármestere az önkormányzat saját oltópontok kialakítására vonatkozó terveinek múlt heti ismertetése után újabb videóval jelentkezett.

Ebben bejelentette, hogy – a kormányhivatal és a minisztérium beleegyezésével – új oltópontokat jelölnek ki a tömeges oltás felgyorsítása és a háziorvosok tevékenységének támogatása érdekében.

Pénteken viszont kiderült, hogy a járási tisztifőorvos nem jelent meg az oltópontok bejárásának idején, így nem is tudták kialakítani a hivatalos oltópontokat engedély hiányában.