NYUGDÍJASOK, FIGYELEM!

Vajon az 5 százalékkal megemelt nyugdíjat tekintik a júliusi 3,9 százalékos nyugdíjemelés alapjának vagy a januári emelést visszamenőlegesen egészítik ki?

Április végén jelentette be Gulyás Gergely a kormány döntését, miszerint a minden várakozást felülhaladó infláció miatt további 3,9 százalékos emelést hajtanak végre a nyugdíjak tekintetében.Indoklása szerint az infláció mértéke meghaladja a januári emelést, és azért lesz éppen 3,9 százalék, mert a jegybank akkor 8,9 százalékos inflációt tartott reálisnak 2022-re – foglalta össze a 24.hu.
A hvg.hu egyik olvasója azonban jelezte: nem egyértelmű a júliusi emelés alapja, azaz: “Januárig visszamenőleges lesz, és egy összegben fizetik ki, illetve az 5 százalékkal megemelt nyugdíjat tekinti-e alapnak vagy sem? Ha a már 5 százalékkal megemelet januári nyugdíjra jönne rá a júliusi plusz 3,9 százalék, abban esetben ugyanis éves szinten összességében nem 8,9, hanem 9,095 százalékos emeléssel lehetne számolni” – fejtette ki a problémát.

Gulyás Gergely szavaiból ítélve azonban az emelés alapjául a januári állapotot megelőző időszakot veszik figyelembe: összességében tehát 8,9 százalékos emelés várható.

Via hvg.hu és 24.hu