Nyugdíjasokat küldenének az építőiparba mert annyira kevés a segédmunkás!

0

Magyarországon sok építőipari vállalkozás és állami tulajdonú cég küzd számottevő munkaerőhiánnyal.

A munkáltatók mára felismerték, hogy a munkaerőhiány csökkentésének egyik lehetséges módja a nyugdíjasok visszafoglalkoztatása – tudta meg az ATV.

A saját jogú nyugdíjasok foglalkoztatásához kapcsolódó közteherviselés szabályaiban 2019. január 1-jétől jelentős változás állt be. Januártól a nyugdíjasok – a Munka Törvénykönyve szerinti – munkaviszonyban történő foglalkoztatása nem keletkeztet biztosítási jogviszonyt.

A nyugdíjas munkavállaló esetében ez azt jelenti, hogy a munkaviszonyból származó jövedelme után csak 15 % személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége keletkezik, miközben a munkáltatónak a nyugdíj melletti munkaviszonyban foglalkoztatott dolgozók munkabére után nem keletkezik további közteherfizetési kötelezettsége.

További kedvező fordulat várható 2020. július 1-jétől a nyugdíjasok foglalkoztatásához kapcsolódó közteher fizetési kötelezettség területén, miszerint a saját jogú nyugdíjas személy nem lesz biztosított, így a nyugdíj mellett létrejött jogviszonyban végzett munkával szerzett díjazás is mentesül a járulékfizetési kötelezettség alól.

Ennek következtében a nyugdíjas magánszemélynek bármilyen jogviszonyból származik jövedelme, úgy az után csak 15 % személyi jövedelemadót kell megfizetnie – olvasható.
atv.hu