Ők tizenhárman a Fidesz ellen.

0

Napról napra nőtt azon pártok száma, aki levelet írtak, vagy jelezték, hogy küldenek majd Joseph Daul, az EPP elnökének, hogy zárja ki a pártcsalád soraiból a Fideszt. Jelenleg tizenháromnál tartunk, sokan nem először húznak újat a magyar kormánypárttal.
A Néppárt szabályozása szerint a kizárást 7 pártnak kell kérni 5 különböző országból, ezt a számot már bőven meghaladtuk, március 5-ére már tizenhárom párt jelezte, hogy a Fidesz nélkül képzeli el a Néppártot. A szám valószínűleg magasabb lenne, de a Horvát Parasztpárt (HSS) annyira nem bírt egy levegőt szívni a Fidesszel, hogy február 23-án kelt közleményében közölte: kilép az Európai Néppártból. Sebastian Kurz osztrák kancellár és az Osztrák Néppárt elnöke is jelezte, elfogadhatatlannak tartja a magyar kormány plakátkampányát.
Bár egyes vélemények szerint több okból is elképzelhetetlen a magyar kormánypárt kizárásra, mégis érdekes lehet az a 13 párt, amelyik elindította a lavinát.

Kereszténydemokraták, svéd

Hivatalosan először a svédek indítványozták a Fidesz kizárását. Peter Kullgren pártelnök egyenesen kimondta, hogy úgy véli, a Fidesz nem tartozik az Európai Néppárthoz, és ki kell zárni. Az 1964-ben alapított Kereszténydemokraták párt (KD) jobbközép, kereszténydemokrata szellemiségű és a gazdasági liberalizmust követi. Nevének rövidítése 1996-ig hosszú időn keresztül KDS volt, ez akkor változott meg, amikor a párt a Kereszténydemokrata Egység helyett a mai elnevezést vette fel.

Mérsékelt Párt, svéd

A Mérsékelt Párt a KD-vel egy időben indítványozta a Fidesz kizárását. Az 1904-ben alakult tömörülés liberális-konzervatív szellemiségű, inkább a klasszikus liberalizmus felé hajlik. Támogatják az azonos neműek házasságát és az ország európai uniós tagságát, a szabad piacot és a személyes szabadságot, és az adócsökkentésben, illetve az állam gazdasági szerepvállalásának csökkentésében hisznek. Ugyanakkor azon a véleményen vannak, hogy szigorúbban kellene szabályozni a bevándorlást.

Kereszténydemokrata Párt, belga (flamand)

Február 28-án kezdeményezte a Fidesz kizárását egy másik belga és egy luxemburgi párttal egyetemben a Kereszténydemokrata párt. A 2001-ben alakult, korábban Keresztény Néppárt (CVP) néven működő párttal akár még szimpatizálhatna is a kormány, hisz egyik fő politikai ellenfelei Guy Verhofstadt és a Flamand Szabaddemokraták, a CD&V sokáig Verhofstadt ellenzéke volt. A párt egyébként konzervatív, kereszténydemokrata és flamand nacionalista politikai elveket vall, szoros kapcsolat fűzi mind a keresztény szakszervezetekhez (ACV), mind a flamand farmerek szervezetéhez.

Humanista Demokratikus Közép, belga (vallon)

A levelét szintén február 28-án elküldő Humanista Demokratikus Közép a belgiumi vallon közösség egyik politikai pártja, 2002-ig Belga Keresztényszocialista Párt néven működött. 1999-ig a CVP-vel közösen kormányzott CVP PSC néven. A centrista párt ideológiájában felfedezhetőek a polgári demokratikus konzervativizmus, kereszténydemokrácia vagy keresztényszocializmus elemei. A 2002-ben alakult párt lényegében balközép politikai irányvonalat képvisel.

Keresztényszociális Néppárt, luxemburgi

A kereszténydemokrata, Európa-párti CSV volt a harmadik. Nem meglepő, hogy a 75 éves párt prominensei levelet írtak, hisz a CSV vezető alakja a volt miniszterelnök, Jean-Claude Juncker, aki korábban a koalícióban volt a Luxemburgi Szocialista Munkáspárttal (LSAP). A CSV jelenleg ellenzékben van hazájában.

Nemzeti Koalíciós Párt, finn

Az 1918-ban alapított párt a hagyományos konzervatív értékeket hirdeti, alapvetően jobbközép, de története során sokszor közel sodródott a szélsőjobboldalhoz. A 1957-es pártprogram után viszont már egyre több liberális és szocialista értéket villantott fel a „Kokomoos”, és a mai programja igencsak színes. A pár elnöke, Petteri Orpo egyébként már 2018 novemberében jelezte, támogatnák a Fidesz kizárását.

Demokratikus és Szociális Centrum-Néppárt, portugál

A CDS-PP konzervatív, kereszténydemokrata, nemzeti párt, politikájában sokszor nyúl populista eszközökhöz. A pártnál sokan tudhatják, milyen egy EP-kizárás, 1995-ben a szélsőségesen euro-szkeptikus vezető, Maneul Monterio miatt köszöntek el tőlük a Néppártból, 2006-ban csatlakoztak újra, némi átalakulás után.

Kereszténydemokrata Tömörülés, holland

A Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) hagyományosan az egyik legnagyobb holland parlamenti párt, bár 2010 óta jelentősen visszacsúszott a rangsorban, ma az ötödik legerősebb. Inkább a kisebb lélekszámú városokban kedvelt, főleg vidékiek és az idősek körében népszerű. A párt hosszú időn keresztül mérsékelt középpártként működött, az 1980-as és 1990-es évek alatt a jobboldal vezető pártja volt, ma már “radikális centristaként” hirdeti magát.

Új Demokrácia, görög

Kyriakos Mitsotakis elnök egy üzleti fórumon jelentette be, levelet küld az EPP elnökének, és ezzel hivatalosan is indítványozza a Fidesz kizárását. Az EPP görög tagpártja 1974 alapítása óta Görögország egyik meghatározó ereje. Liberális-konzervatív, jobbközép tömörülés, alapvetően Európa-párti, kereszténydemokrata. 2015-ben vesztette el többségét.

Demokraták az Erős Bulgáriáért, bolgár

Szintén március 4-én a 2004-ben alapított DBS is levelet írt az EPP vezetésének. A nemzeti-konzervatív, jobbközép párt állásfoglalása szinte várható volt, hisz a DSB európai parlamenti képviselője tavaly szeptemberben a Magyarország elleni 7-es cikkely szerinti eljárás megindítására szavazott. A DSB erősen Európa-párti, a párt korábbi elnöke, Ivan Kostov miniszterelnöksége idején kezdte meg a tárgyalásokat az Európai Unióval Bulgária csatlakozását illetően.

Szociáldemokrata Párt, portugál

A portugál jobbközép párt (PSD) 1974-ben alakult még Demokratikus Néppárt néven, jelenleg ellenzékben van hazájában. Legutóbb akkor kerültek be a nemzetközi sajtóba, amikor ellene szavaztak a kormányzó Szocialista Párt, a Baloldali Blokk nevű baloldali, a zöld párt, és a Portugál Kommunista Párt által támogatott törvényjavaslatra, amely 16 éves koruktól lehetővé teszi az ország állampolgárainak, hogy megváltoztassák az állami nyilvántartásban feltüntetett nemüket.

Haza Szövetsége – Litván Kereszténydemokraták, litván

A jobbközép, kereszténydemokrata, liberális-konzervatív pártot 1993-ban alapították, jelenleg a legnagyobb ellenzéki erő Litvániában. A pártnál korábban csodálták Orbán Viktort, ám az egyre erősödő orosz barátság miatt változott a viszony. 2014-ben a Litván-Magyar Fórum kezdeményezéseként levelet írtak a magyar miniszterelnöknek, melyben hangsúlyozták, az Orbán-kormány berendezkedése ellentétes a szabadság szellemével.

A kormányzó Fine Gael, írországi

Március 5-én az is kiderült, hogy az ír kormánypárt, az 1933-ban alapított Fine Gael is a Fidesz kizárása mellett van.  A centrális, jobbközép párt vezetője Írország első nyíltan meleg és valaha volt legfiatalabb miniszterelnöke, Leo Vardakar, aki maga is az azonos neműek házasságának egyik jelentős támogatója volt a ír népszavazási kampányban. A vezető tavaly decemberében “történelmi pillanatnak” nevezte a terhességmegszakításra vonatkozó teljes tilalom eltörlését.

Március 6-ai állás szerint ők a tizenharmadik párt, de igazából már mindegy, csatlakozik-e még valaki vagy sem, az Európai Néppárt elindítja a Fidesz kizárásáról szóló eljárást.

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje a Bild című újságnak kedden elmondta, a Fidesz EPP-tagságának megszüntetését három feltétel teljesülése esetén lehet elkerülni: ha Orbán Viktor és a Fidesz “azonnal és végérvényesen leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát”, ha a magyar miniszterelnök bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól, illetve, ha biztosítja Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten.

Weber hangsúlyozta, még ebben a hónapban világossá kell válnia, hogy teljesülnek-e a feltételek. A kérdést a Néppárt politikai választmányának március 20-i ülésén tárgyalják, öt nappal azután, hogy elméletileg eltűntek a Junckert (is) ábrázoló plakátok.

Forrás atv.huhttp://m.atv.hu/belfold/20190305-regi-serelmek-uj-ellensegek-ok-tizenharman-a-fidesz-ellen/hirkereso