ÖKOLÓGIAI KATASZTRÓFÁT IDÉZHETNEK ELŐ a NAGYBERUHÁZOK A BALATONON, sokan úgy vèlik Mészáros Lőrinczhez köthető!

0

Megszakítják az összefüggő nádasok által fenntartott ökológiai hálózatot, ez nagyon veszélyes a tó jövője szempontjából. Az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársa beszélt a problémákról.

Ez már nem, csak pénzről szól, itt a gyerekeink jövőjét veszik el.
Tèyleg ennyire nem szàmitanak az emberek és az ott èlő àlatok?
Azèrt,hogy mèg több pènzük legyen ÖKOLÓGIAI KATASZTRÓFÁT idéznek elő…

Pusztítják a Balatont építkezők: az utóbbi három-négy évben beruházási hullám sújtja a tópartot, ami látványosan megviseli az élővilágot. Súlyos károkat okoz a természetben az is, hogy a hatóság folyamatosan magasan tartja a vízszintet – mondta Zlinszky András, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársa a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában.

A műsorban elhangzott az is, hogy a parti zónák, illetve az ottani növényzet állapota egyre rosszabb, ami a vízszint-szabályozás változásával lehet összefüggésben. Az egy évtizeddel ezelőttihez viszonyítva a tóban lényegesen több a víz, ami csökkenti az ingadozó vízszinthez szokott nádasok területét. Ha ugyanis rendre elmaradnak az alacsonyabb vízállású időszakok, akkor a nád borította részek kisebbek lesznek, illetve a növényzet a part felé húzódik. Az egyre erősödő folyamat miatt a halak szaporodása miatt különösen fontos mélyebb vizű nádasok területe nagyon lecsökkent az elmúlt négy-öt évben.

Az sem segít, hogy a tóból kikotort iszapot jellemzően a nádasokban helyezik el, ami szintén komoly területveszteséget okoz a pert menti vízi élőhelyeken. Ez az elmúlt húsz év problémája, de van egy újabb pusztító tendencia is, az utóbbi három-négy év építkezési hulláma.

A nagy ingatlanberuházások egyrészt a nádasokkal korábban összefüggő természetes élőhelyeket, tehát a gyepeket érintik, másrészt magukat a nádasokat, amiket úgy tűnik, szándékosan irtanak az építkezők úgy is, hogy a jó állapotú területeiket tilos bolygatni, azokat a törvény védi.

Védett nádat irtottak az épülő balatoni villaparknál!

Valaki 150 méter hosszan, 8-12 méteres sávban letarolta a kiemelten védett nádast Balatonakali volt kempingjének partján. A területen vízparti villaparkot és hotelt építő ingatlancég tagadja, hogy ők tették volna, a hatóság azonban őket tiltotta el a további mechanikai beavatkozásoktól. A helyiek tiltakoznak, de mint írták lapunknak: félelem uralja a falut, mindenki csak suttogva mer beszélni az ügyről, ugyanis Mészáros Lőrincet sejtik a háttérben.
Markolók zaja, hangos csobbanások verték fel az éjszaka csendjét február közepén a volt Holiday Kemping építési területén a közelben lakó balatonakaliak elmondása szerint. Az érintett partszakaszon már február elejétől irtották a nádat, amit a helyiek jeleztek is a hatóságoknak. A munka azonban nem állt le, csak átment éjszakai műszakba.

A hatóság a helyiek szerint valamiért nagyon nehezen vette fel a fordulatszámot. Sokan felsőbb szálakra gyanakodnak, ezért, mint lapunknak írják

félelem uralja a falut, mindenki csak suttogva mer beszélni az ügyről.

Megkerestük az ügyben a helyileg illetékes természetvédelmi hatóságot, a Veszprémi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályát, ahonnan egy hét elteltével megjött a válasz. Eszerint a megállapított nádirtás miatt a Veszprém Megyei Kormányhivatal természetvédelmi bírságolási eljárást indított. A területen zajló munkálatokkal kapcsolatban a környezetvédelmi előírások betartását a hivatal a jövőben figyelemmel kíséri.

Mindez már csak részben vigasztalja a helyieket, akik meglepve látták, hogy bejelentéseik után majdnem húsz napig ugyanúgy folyhatott a nádirtás és a mederfeltöltés a kiemelten védett területen. Egyikük, aki gyakran szokott a részben megszűnt nádas mellett horgászni, elmondta, hogy ugyan kicsi volt a nádas, de rengeteg nagyhal, vízimadár élőhelye volt. Egy rendszeresen visszajáró kócsagpárt szabályosan elüldöztek azzal, hogy kimarkolták a fészküket.

A helyiek az elmúlt hetekben számtalan helyen tettek bejelentést, a természetvédelmi hivataltól kezdve a vízügyön keresztül a katasztrófavédelemig, de azt látták, hogy az ügyet csak tologatják. Egy korábbi cikk miatt elterjedt az is, hogy az ingatlanfejlesztő SSS Group Kft. az ismert fideszes hátterű oligarcha, Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozik, ezért félni kezdtek. A lapunknak nyilatkozók is kifejezetten kérték, hogy személyazonosságuk titokban maradhasson, mert félnek az esetleges negatív következményektől.

Az igazság az, hogy az SSS Groupnak a cégnyilvántartás szerint nincs köze Mészáros Lőrinchez. A félreértést az okozhatta, hogy Akali másik kempingjét, a Strand Kempinget egy olyan másik társaság, a Konzum Nyrt. résztulajdonában álló BLT Ingatlan Kft. cége vette meg, ami valóban Mészároshoz köthető.

Megkerestük a Village Holiday-t építő ingatlanos céget is, ahol közölték, hogy a társaság nádirtásra nem kért engedélyt, ilyen tevékenységet nem folytatott, illetve erre megbízást senkinek nem adott. Álláspontjuk szerint az érintett partszakasz kisebb részén a nádat kiszorító sásban történt beavatkozás, amivel kapcsolatban a hatósággal együttműködve vizsgálatot indítottak, hogy történt-e szabálytalanság, illetve károkozás.

A beruházás keretében egyébként a jogerős építési engedélynek megfelelően több szállásépületből álló villa- és üdülőparkot, hotelt és egy kávézót építenek. A fejlesztés része a több évtizede elhanyagolt partszakasz rehabilitációja is, írták, amihez mederkezelői hozzájárulással rendelkeznek.

A helyzetébe belegondolva érthető, hogy az ingatlanos cég nem fejtette ki teljesen az igazság fonalát, de az ügyhöz hozzátartozik, hogy információink szerint mindössze partfalfelújításra, medertisztításra, tisztító nádvágásra kaptak engedély. Ehelyett azonban az érintett területen „valaki” 150 méter hosszban 8-12 méter szélességben kiirtotta a nádast, méghozzá természetvédelmi engedély nélkül.

Engedélyt még ha akart volna, akkor se kaphatott volna ez a „valaki”, mert jogszabály szerint a Balaton tómedrében az I-III. osztályú nádasban tilos minden mechanikai beavatkozás, ami a nádas állományának minőségét károsítja, azaz nem is lehet rá engedélyt kapni. A Balaton mederterülete ugyanis kiemelt jelentőségű természetmegőrzési és különleges madárvédelmi Natura 2000 terület.

Mindezek tudatában az is érthető viszont, hogy a hatóság a február végi határozatában az SSS Groupot – mint mederkezelői engedéllyel rendelkezőt – tiltotta el minden további beavatkozástól a parton, és a céget arra kötelezte, hogy nádasok határvonalától számított két méteres védőtávolságot a nádas további károsítása nélkül bójákkal tartósan jelölje ki. A természetvédelmi bírságolási eljárás pedig zajlik.

Ráadásul több más vízi növény élőhelyét a jogszabályok is sokkal kevésbé védik, így a gyékénnyel, sással benőtt részeket könnyebben eltüntethetik a munkagépek, miközben ökológiai szempontból ezek is a nádas részét képezik.

Ezek a beavatkozások megszakítják az összefüggő nádasok által fenntartott ökológiai hálózatot, a feldarabolódás következménye pedig az lehet, hogy adott helyen egyes állatfajok egyedszáma már nem éri el az életképes populációk fennmaradásához szükséges mértéket.

A motorcsónakok és jet-skik használata sem tesz jót, nem csak a pihenni vágyó turistáknak, hanem az állatvilágnak sem. A zajjal rendszeresen szennyezett területeket ugyanis elkerülik a halak és a nagyobb testű rákok is. Minél nagyobb területen válik tehát a száguldás örömével együtt járó zaj, annál nagyobb területen szegényedik a víz alatti élet – mondta a műsorban a szakember.

Forrás: Szeretlek Egerszeg/facebook