Oligarchák és a magánegészségügy

Már nem a szakmai szereplők, az orvosok diktálják az ütemet a magánegészségügy fejlődésében, hanem a pénzügyi befektetők – erről beszélt lapunknak Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakközgazdász. Annak kapcsán kerestük meg, hogy az elmúlt időszakban ez a kérdés a kampány egyik kiemelt témájává vált. A kormányoldal azt hangoztatja, hogy az ellenzék fizetőssé tenné az egészségügyet, miközben éppen oligarchák és kormányközeli üzletemberek vásárolták be magukat magánszolgáltatókhoz.

Alig kezdődött el a 2022-es év, máris kampánytémává vált az egészségügy, pontosabban az ágazat privatizációjának kérdése. A kormánypárti propaganda egy négy évvel ezelőtti Márki-Zay Péter-megszólalást vett elő, amelyben az ellenzék miniszterelnök-jelöltje – akkor még csak Hódmezővásárhely polgármestere – kifejtette: „Én meg vagyok győződve róla, hogy ezen az állapoton, ami ma van, ezen csak egy drasztikus magánosítás segíthet. (…) A szolgáltatók azok igenis legyenek magánszolgáltatók, versenyezzenek egymással, gazdálkodjanak felelősen”.

A fenti mondatokat a kormánypárt és sajtója úgy interpretálta, hogy az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje kormányra kerülése esetén – ápolva a balliberális kormányok célkitűzéseit – eladná a vidéki kórházakat és fizetős lenne minden. A politikus ugyanakkor erre úgy reagált, hogy „a Fidesz tudatosan tette tönkre a magyar közegészségügyet, hogy Mészáros biztosítójával Tiborcz ingatlanjaiban a fideszes oligarchák gazdagodjanak az egészségügyön is”.

 

Tovább a cikk a Magyar Hangon olvasható.