Olyan tempóban terjed a delta variáns, hogy veszélyezteti a külföldi utazásainkat, mert Horvátország, Görögország, Ausztria, Kréta és Montenegró is zár

Az egész világon megugrott ismét a koronavírussal fertőzöttek száma, a delta nagyon gyorsan terjed, több országban még az őszi 3. hullámnál is rosszabb a helyzet. Ha ez így folytatódik, hamarosan újra búcsút inthetünk a külföldi utaknak – írta meg a BorsOnline.

Több ország is fontolóra vette a harmadik oltás lehetőségét a delta variáns terjedése miatt. Amíg viszont nem úgy halad az oltási program, ahogyan kellene, újabb szigorításokra és lezárásokra lehet számítani.

 

HORVÁTORSZÁG ÚJRA „NARANCSSÁRGA”

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ narancssárga kategóriába sorolta az országot, 162 átlagos napi új esettel. 

 

A lakosság átoltottsága még mindig csak 40 százalékos.

 

A tengerparti területeken hajlandóak legkevésbé beoltatni magukat, bár a turizmusban dolgozók az elsők között vették fel a vakcinát. Ezért a járványügyi korlátozások érvényben vannak: kötelező zárt térben (tömegközlekedésen, patikában, kórházban is) a maszkviselés, illetve kültéren, ahol nem lehet tartani a 1,5 méteres távolságot. A tengerparti területeken az 50 főt meghaladó rendezvényeken csak covid- igazolvánnyal lehet részt venni.

 

KRÉTÁN MÁR NAGY A BAJ

Görögország szintén narancssárga, fertőzés szempontjából fokozott biztonsági kockázatot jelentő ország lett.

Athén és Kréta vörös besorolású lett, miután július közepén meghaladta az 500 főt a két hetes fertőzöttségi szám.

Ezután is elképesztően megugrott az átlagos napi esetszám 2698 főre az elmúlt héten. A fiatalokat már pénzjutalommal 150 euróval próbálják rábírni az oltásra.

CIPRUSON NAPI EZER FERTŐZÖTT

Az Európai Járványügyi Központ sötétpiros (utazásra nem javasolt) kategóriába sorolta a szigetországot fertőzöttségi szempontból, miután

 július közepén ezer fölé emelkedett az átlagos napi fertőzöttségi szám, egyértelműen a delta variáns miatt.

 

Ciprus az összes magyarországi vakcinát elfogadja, és az eu-s Covid igazolványt, de utazás előtt kötelező regisztrálni. A maszkviselés kültéren és beltéren is egyaránt kötelező 12 éves kor felett. Az éttermekben kérhetik az oltási igazolás felmutatását.

 

AUSZTRIA MÁR SZIGORÍTOTT ÉS MÉG FOG

Ausztriában is megugrottak a fertőzési számok, az elmúlt héten átlag napi 473 esettel, emiatt narancssárga kategóriába sorolták az országot. Az eu-s Covid igazolványt mindenhol elfogadják, a nyugati vakcinákkal.

Július 22-étől a szórakozóhelyeket, éttermeket csak az igazoltan oltottak látogathatják, vagy akik rendelkeznek 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel.

Augusztus közepétől csak a mindkét oltást felvevőktől fogadják el az igazolványt. A maszkviselési kötelezettséget bár július elején eltörölték, a hónap végén zárt terekben újra kötelezővé tették.

 

Görögország is szigorít

Az utóbbi időben megemelkedett a koronavírusos fertőzések száma Görögországban, egyúttal a vakcinák iránti igény is csökkent a 11 millió lakosú országban, ezért Mikonosz szigetén kijárási tilalmat rendeltek el hajnali 1 órától 6 óráig – írja az MTI, a Balkan Insight és a TRT World hírügynökség.

A jelenlegi korlátozó intézkedések szigorítását tervezi a görög kormány. Ezek között az országos maszkviselésre tettek javaslatot, a kötelező PCR-tesztre terjedne ki a külföldről érkező személyeknek és egyes görög megyék éjszakai kijárási tilalom lépne életbe országos szinten. Korlátoznák az éttermek, kávézók és pubok nyitvatartási idejét és a benn tartózkodók létszámát illetve az is felmerült, hogy teljesen bezárnák a vendéglátó egységeket. További információk pénteken várhatóak.

 

TÖBB ORSZÁGBAN IS LESZ 3. OLTÁS

Németország: Szeptembertől megkaphatják az idősek és a rizikócsoportba tartozók a harmadik vakcinát.

Nagy-Britannia: Szintén szeptembertől megkaphatják az oltások harmadik dózisát a veszélyeztetettek, illetve a 60 év felettiek.

Franciaország: Az a nagyjából 1,7 millió francia kérhet újraoltást, akiket elsőként oltottak, január/február környékén, többségük idős ember.

Svájc: az év végén tervezik elérhetővé tenni a harmadik oltást, az ehhez szükséges vakcinakészlet már rendelkezésükre áll.