Ömlenek a milliárdok. Zsebbe kerülő közpénzek

Magyarországon szinte már bevett szokásnak számít a magántulajdonok közpénzből való támogatása. A kívételezett személyek sorát gyarapítja a 37 éves Czéh-Tóth Márk is, aki fiatal kora ellenére a pécsi idegenforgalmi élet megkerülhtetlen személyisége lett- írja a 444.

Czéh-Tóth Márk többek között Tiborcz István barátja és üzlettársaként is ismert. A jogász-vállalkozó a helyi trafik-koncesszió birtokosa, de az ő érdekeltségébe tartozik a Hotel Nick Kft. is. Ez a cég igen jutányos áron, mindössze 120 millió forintért vásárolta meg, az igaz lestrapált állapotban lévő, de a főtértől csak néhány méterre lévő Aranyhajó hotelt.

A fiatal mágnásnak természetesen több cége is van. Szintén hozzátartozik a Hotel Palatinus Kft is. A Palatinus Grand Hotel megvásárlása remekül lett időzítve. Az Orbán-kormány Kisfaludy-pályázatának köszönhetően a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vissza nem térítendő támogatással ajándékozta meg a vállalkozót.

Az Aranyhajó felújítása 1,4 milliárd forint, Czéh-Tóth cége pedig egymilliárd forintot kapott a MTÜ-től. Ha kicsit utána számolunk, rájöhetünk, a beruházás 70 százaléka közpénzből lett kifizetve. A sajtóközlemények szerint, a beruházás indokoltsága abban rejlik, hogy állítólag soha nem térül meg.

Az építkezés persze nem áll meg. Czéh-Tóth cége, a Hotel Palatinus Kft. 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott felújításai munkálatokra az MTÜ-től. A költségek 70 százaléka tehát ez esetben is adófizetők pénzéből lesz fedezve.

Az igazán sikeres, ennek ellenére folyamatosan közpénzre szoruló üzletember két pécsi szállodája 4,5 milliárdnyi közpénzbe került.

A sikersorozat persze nem áll meg. Czéh-Tóth a közelmúltban érdekeltséget szerzett a fuvarozás területén is. Természetesen a kormányzati körökkel igen jó viszonyt ápoló Waberer’s csoport ról van szó, ahol 24 százalékos tulajdonrésze van.