Ön kinn hagyná a kisbabáját az utcán amíg vásárol?

0

Meglepő, de van olyan hely ahol ezt simán megteszik.
Például a dánok.
dánok simán megteszik, rendre az utcán parkoló babakocsikkal lehet Dániában találkozni a boltok, éttermek előtt. Mielőtt még nekiállnánk felháborodni, előrevetítem: nem felelőtlenségből csinálják.

Az anyukám sokszor felemlegette már, hogy bezzeg az ő idejében, minket kint lehetett hagyni a babakocsiban, amíg beugrott vásárolni, de most! Hát most aztán eltolják, ellopják gyerekestül vagy anélkül, mert a babakocsi drága dolog, gyereket meg még többe kerülne vásárolni, úgyhogy ha kint marad a gyerek, akkor tuti nem lesz meg babakocsistul, mire anya visszaér érte. És igaza is van, soha nem merném kint hagyni a babámat a bolt vagy étterem előtt, amíg én bent elintézem a dolgomat. A dánoknál azonban úgy tűnik kihalófélben van a bébiszitter szakma, mert ha anya és apa le akarnak ugrani egy étterembe, akkor fogják magukat babával együtt és mennek.

A kis Hamleteket és Opheliákat alvó állapotban kint hagyják az ablak alatt, amíg ők végzik a tennivalóikat.

Egy Dániában élő blogger csodálkozott rá erre a szokásukra, amikor először sétált Koppenhágában és tucatnyi babakocsit látott az utcán gazdátlanul. Sok közülük üres volt – de akkor is, az a drága babakocsi! kint az utcán! egymagában! – de sokban ott aludt a baba békésen.

A fagyos időben szabad levegőn altatás persze nem dán sajátosság, a norvégok is esküsznek a hidegben alvás jótékony hatásaira, sőt itthon is javasolják, hogy toljuk ki a hidegbe nyugodtan a babákat aludni. De az, hogy egyedül hagyják a babákat, egy végtelenül nyugodt és szorongásmentes társadalomra utal. Tény, hogy Dániában extrém alacsony a gyerekrablások száma, 30 év alatt jó ha három ilyen esetről számolnak be a statisztikáikban. Ebből két esetben visszahozta a gyerekeket a béna tolvaj, aki igazából a biciklit akarta ellopni, csak nem vette észre, hogy egy gyerek is alszik az ülésben.

Hozzátartozik az is az összképhez, hogy nincsenek teljesen magukra hagyva a babák ilyenkor, mivel a dánok babakocsijában high-tech babafigyelő rendszer van, aminek a hatósugarán belül mozognak csak a szülők. És mindig közel maradnak az ablakhoz, ahonnan rálátnak a babakocsira. Az első nyikkanásra ott tudnak így teremni csemetéjük mellett.

Olyan ez az egész számomra, mintha ők egy másik bolygón élnének, pedig repülővel akár két óra alatt belecsöppenhetnék egy ilyen álomvilágba. Biztató, hogy vannak olyan helyek a világban, ahol nem az az alap, hogy félted a körülötted lévő emberektől a gyerekedet és az értékeidet, hanem csak úgy élsz. Például kávézol, amikor kávézni akarsz és elmész ebédelni a férjeddel, amikor kedved szottyan. Bámulatos lehet így élni!
Forrás Anyám borogass blog