Öntsünk tiszta vizet a pohárba‼️

Szeptember elején azt mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban, hogy „én a halálozások számát nézem elsősorban. Tehát a védekezés sikerét Magyarország emberéletekben méri. És én azt látom, hogy ott az első csatát megnyertük. Svédországban, ahol szerintem annyian lakhatnak, mint mi, tízszer annyian haltak meg, mint Magyarországon: hatezer környékén jár már a meghalt embereknek a száma.” Ma, január 5-én a magyar halálozás 10 000 fölött jár. Svédországban eddig 8757-en estek áldozatul a vírusnak, az Orbán Viktor által a laboratóriumunknak tekintett, hasonló lakosságszámú Ausztriában 6357-en. Orbán Viktor világosan megmondta szeptemberben: a védekezés sikerét emberéletekben méri, a halálozások számát nézi. Márpedig ezek tragikus számok és nem mutogathat már senkire a kormány: lakosságarányosan az amerikai helyzethez közelít a magyar halálozás. Most mégsem azt látjuk, hogy önkritikát gyakorolna a kormány, hanem arról beszél még most is a miniszterelnök, hogy „kivédtük”, „megfékeztük” a második hullámot.
Csakhogy ez nem igaz: rosszul védekezett a kormány, későn és következetlenül lépett. Úgy hagyta működni az országot, hogy
📌 nem vezetett be az első perctől szigorú maszkviselési és távolságtartási szabályokat, és azokat nem kommunikálta következetesen,
📌 sokáig nem korlátozta a tömegrendezvényeket, például még október végén is lehetett tartani több ezres, nyitott kapus focimeccseket,
📌 nem végzett elég tesztet, a kontaktkutatásról nem is beszélve, a frontvonalban dolgozók sokáig nem estek át rendszeres tesztelésen,
📌 a veszélyeztetett csoportok védelme nem volt biztosított. Hosszú hónapokon keresztül nem engedélyezték például az idős, beteg tanárok távoktatásra való átállását, ahogy maszkot sem adtak és kiterjedt tesztelés sem volt az iskolákban.
📌 az idősotthonokban uralkodó állapotokról semmilyen információt nem közöltek, és nem közölnek a mai napig, lásd Müller Cecília folyamatos időhúzását az ezzel kapcsolatos adatkéréseimre.
📌 folyamatosan bagatellizálták a járvány súlyosságát, manipulatív adatokat közöltek, az első hullám adataival kozmetikázva a második hullám emelkedő számait. Ez az alacsony tesztszámokkal és alapvető adatok elhallgatásával együtt azt a látszatot keltette, hogy nem nagy a baj, a kormány ura a helyzetnek. Holott nem volt az.
Gondoljunk csak bele: kezdetben egyenesen a maszkviselésről akart lebeszélni minket Müller Cecília, a kormány kinevette az ingyenes tesztelést követelőket, a most széleskörűen alkalmazott antigén-gyorsteszteket pedig „tömeges tesztelésre alkalmatlannak” minősítette a Nemzeti Népegészségügyi Központ.
Súlyos felelősség terheli a kormányt és személyesen Orbán Viktort a járvány félrekezeléséért, és ezt nem intézheti el annyival, hogy „itt nem haltak meg emberek azért, mert nem volt ellátás a kórházban, itt nem kellett folyosókon fektetni az embereket.”