Operaház, templomok és a legvégén az egészségügy

Orbán mindenre több pénzt hagyott jóvá mint az egészségügyre.

0

Az Orbán-kabinet szombaton 18,5 milliárd forint átcsoportosításáról döntött, az egészségügy azonban mindebből csak kétmilliárdot látott. A rendeletek mindegyikét Orbán Viktor hagyta jóvá.

Miközben egymást érik a járványügyi rendelkezések és bejelentések, naponta jelent be valamit az operatív törzs, a kormány egy sor érdekes pénzügyi döntést is meghozott.  

Az átcsoportosításokról szóló rendeletek a szombati Magyar Közlönyökben jelentek meg: a 42. közlönyszám arról tudósít, hogy a kormány a rendkívüli intézkedések pénzügyi keretéből kétmilliárd forintot küld az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak. Logikus intézkedés ez a koronavírus-járvány közepén; ám a 43. közlönyszámból már az derül ki, hogy

az Orbán-kabinet ugyanebből a rendkívüli keretből 2,77 milliárdot folyósított a Miniszterelnökségnek, az egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások javára.

Hogy a kormány az egyelőre megállíthatatlannak tűnő pandémia idején miért költ többet a templomok gondozására, mint az egészségügyi ellátóközpont támogatására, az rejtély marad, nem tér ki rá a szűkszavú rendelet. Kiderül viszont a közlönyszámból, hogy  kormány 13,17 milliárd forintot vont el a központi maradványelszámolási alapból. Ebből:

8,47 milliárdot utalnak az innovációs tárcának a hulladékgazdálkodási feladatok kezelésére, beleértve a kártalanításokat ismintegy 135 millió forint jut ebben az ínséges időszakban az állami kitüntetésekre isA Magyar Állami Operaház Andrássy úti épületének felújítására, és az az Eiffel Műhelyházra plusz 4,56 milliárd forintot szánnak – bár mindkét beruházás eddig is súlyos milliárdokat emésztett fel

Egy másik, 600 milliós tételt pedig a „helyi önkormányzatok működési célú kiegészítő támogatásai” című zsebből vett ki a kormány, és a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa által jóváhagyott fejlesztéseket támogatta meg vele.