Operatív törzs: berobbanhat a vírus Budapesten

0

Az operatív törzs vasárnapi bejelentési élőben – Budapesten nagy a kockázata a járvány berobbanásának – üzenet a fővárosiaknak

43 perce

KORONAVÍRUSOPERATÍV TÖRZSBEJELENTÉSEKJÁRVÁNY
Breaking / NorthfotoBreaking / Northfoto

3

Vasárnapra frissültek a járvánnyal kapcsolatos adatok, Magyarországon újabb két beteg halt meg, 733 főre nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Ma az operatív törzs 11 órakor sajtótájékoztatót tart, – lehet némi csúszás – kiderülhet az is, hogy a húsvéti ünnepekre – tekintettel az ilyenkor szokásos vendégeskedésekre, terveznek-e újabb szigorításokat.

Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott:

Müller Cecília országos tisztifőorvos:

A tisztifőorvos beszámolt először a friss adatokról, a fertőzöttek és elhunytak számáról.

A fertőzöttek arányait, a fertőzöttségi mértéket tekintve a mai napon a budapestiekhez szólt Müller Cecília. Az adatokból egyértelműen kiderül, hogy a legtöbb fertőzött a fővárosban van. Az összes fertőzött 42 százaléka. A Pest megyeiekkel együtt az összes fertőzött 62 százaléka él Budapesten és Pest megyében.

Nagy a kockázata, hogy a fővárosban berobban a járvány. A fővárosiak fokozott együttműködést tanúsítsanak a hatóságokkal.

A korlátozásokat sokan rosszul értelmezik: az időseknek vásárlásra kijelölt idősáv nem azt jelenti, hogy kilenctől délig az utcán legyenek az idősek, hanem ebben az idősávban a legrövidebb idő alatt intézzék el a dolgaikat, egyébként meg maradjanak otthon.

A fiatalok ne csoportosuljanak, mindenki ügyeljen az egymástól tartott másfél méteres távolságra. Ezt a másfél métert eddig javasolták, de mostantól szigorúan meg fogják követelni.

Mindenki vegye ezt komolyan, mert Budapesten, Pest megyében egy robbanásnak nézünk elébe, ha nem tartjuk be a szabályokat. Mindenki maradjon otthon, akinek muszáj kimennie, a lehető legrövidebb idő alatt térjen vissza otthonába.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa:

Tegnap 7 repülőnyi védőeszköz érkezett Magyarországra.

Tegnap két konvojban Tirolból magyarok érkeztek haza, két konvojjal, tegnap este és ma hajnalban, több mint 200-an