Operatív Törzs: Már a magyar határon az indiai mutáns vírus!

Már 49 országban, köztük a szomszédos országokban, Ausztriában, Romániában és Szlovákiában, illetve Csehországban is jelen van a koronavírus indiai mutációja – derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb járványügyi adataiból.

A WHO jelentésében kiemeli, hogy az általuk végzett kutatások szerint az indiai variáns akár hétszer ellenállóbb a Pfizer- és a Moderna-vakcinájával szemben.

Az indiai mutáns vírus Angliában is gyorsan terjed. Néhány hete még csak száz körül volt az esetek száma, mostanra már a B.1.617.2 jelű volt a második legelterjedtebb variáns az országban. Brit szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a veszélyes variáns terjedése a jövő hétfőre tervezett nyitást is veszélybe sodorhatja – írja a Blikk.

A lap a Guardian birtokába jutott jegyzőkönyvre hivatkozva azt írja, hogy a brit kormány vészhelyzeti tudományos tanácsadó testülete kongatja a vészharangot.

Egy brit mutánsnál fertőzőbb vírus megjelenése korlátozó beavatkozások hiányában olyan hullámot indíthat el, ami még a brutális januári fertőzöttségi mutatókon is túltesz.

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília elmondta, hogy még nem regisztráltak indiai mutáns vírussal fertőzött magyar állampolgárt, de sajnos elképzelhető, hogy napok múlva itthon is megjelenik a mutálódott törzs bármelyik indiai változata.