Operatív Törzs: Megkezdődik a magyar vakcinagyár építése

Elindult a visszaszámlálás, száz nap múlva lerakják Debrecenben a magyar oltóanyaggyár alapkövét – jelentette be György László, a gazdasági stratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

Hangsúlyozta: a járvány megmutatta, hogy a patrióta gazdaságpolitika hasznos volt. Mint fogalmazott, a koronavírus-válság minket igazolt.

A hazai oltóanyaggyár előkészítése is elkezdődött a koronavírus megjelenése előtt. Korábban előfordult vakcinahiány Magyarországon, például a kanyaró idején, ezért mindenképp szükség volt arra, hogy az ellátásbiztonságot saját oltóanyagból biztosíthassuk. Ebben az iparágban a kutatás-fejlesztés aránya magas, meghaladja a 16 százalékot. A Debreceni Egyetemen rendelkezésre áll az a tudás, amely a gyár működéséhez, a fejlesztésekhez szükséges

– mondta az államtitkár, hozzátéve:

 

meglátása szerint egy oltóanyaggyár kifizetődő beruházás, mert a külföldi piacokon is értékesíthetők a vakcinák.

 

Müller Cecília az operatív törzs hétfői tájékoztatóján ismertette, hogy  hétfőre 426 új koronavírusos beteg et regisztráltak, meghalt 38 beteg. Kórházban 2259 fertőzött beteget ápolnak, közülük 258-an vannak lélegeztetőgépen.

Vakcinabőségünk van. Hosszan, hetekig, hónapokig vártunk erre a mondatra. Már csak az egyénen múlik, hogy él-e az oltás lehetőségével. Minden adat azt mutatja, hogy a harmadik hullám leszálló szakaszának a vége felé közeledünk, ami a járványügyi óvintézkedéseknek és a védőoltásoknak köszönhető

– hangsúlyozta Müller Cecília, aki a debreceni oltóanyaggyárral kapcsolatban elmondta: ha minden a terv szerint halad, a jövő év végére rendelkezésre állhat a magyar koronavírus elleni vakcina. Felidézte, hogy a hazai oltóanyaggyártásnak komoly múltja van.

Már az 1920-as évek végétől készítenek oltásokat hazánkban, például a BCG, a veszettség vagy a gyermekbénulás elleni oltóanyagokat is itthon gyártották, ahogyan az influenzaoltások is Magyarországon készülnek

– mondta Müller Cecília, hozzátéve, a hazai oltóanyagot

 

„akként szeretnék majd kifejleszteni, ami jelenleg a magyar lakosság körében kering”.

 

Az oltóanyagunk hasonló lesz a kullancs agyvelőgyulladás és az influenza oltóanyaghoz.

Bízunk abban, hogy a magyar vakcina hatékonyabb védelmet tud biztosítani

– tette hozzá.

A tiszti főorvos ismertette, hogy a lakosság 47 százaléka már megkapta az oltását, az uniós átlag 31 százalék. Kérte, hogy aki a brit–svéd AstraZeneca vakcinát vagy az orosz Szputnyik V oltóanyagot szeretné, haladéktalanul jelentkezzen, mert ezekből a vakcinákból további szállítmányok nem érkeznek Magyarországra.

Müller Cecília bejelentette: a Pfizer-vakcinára kedd helyett szerda éjfélig lehet jelentkezni. Kérhető továbbá a kínai Sinopharm-vakcina is az oltópontokon; a háziorvosi rendelőkben Sinopharm-, Janssen- és Moderna-vakcinákkal oltanak. A tiszti főorvos elmondta, a mai napon 38 400 adag egydózisú, Janssen-vakcina érkezik Magyarországra.