Operatív törzs: Szombaton nyithatnak a teraszok

Gulyás Gergely azzal kezdte a csütörtöki Kormányinfót, hogy pénteken érhetjük el a 3,5 millió oltottat, ez pedig magával hozza a nyitás következő lépését. Pintér Sándor belügyminiszternek kell határozatot hoznia az ügyben, így a vendéglátóhelyek teraszai szombaton kezdhetnek működni, és este fél 10-ig lehetnek nyitva. A kijárási korlátozás kezdete este 11 órára módosul.

Az oltások számában jövő héten léphetjük át a négymilliós határt, a regisztráltak egy-két héten belül megkaphatják a vakcinát.

A társadalmi immunitáshoz legalább hatmillió oltott szükséges.

Közben tesztelés alatt áll a rendszer, amelyben egy sms után az érintettek online foglalhatnak időpontot az oltásra, már hetvenezer embernek biztosították ezt a lehetőséget.

Jövő héten egymillió kínai vakcina érkezik Magyarországra, ezzel áprilisban a szerződésben foglaltaknál 600 ezerrel többet kapunk. 200 ezer Szputnyik V mellett további Pfizer/BioNTech oltóanyagra is számíthatunk.

Vakcinafeleslegről szó sincs, a kancelláriaminiszter szerint csak kívánhatjuk, hogy ilyen előforduljon, mert egyelőre még azt sem tudjuk pontosan, hogy milyen hosszú ideig biztosítanak védettséget a vakcinák, de a gyártók minimum hat hónapról beszélnek.

A kormány benyújtotta a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló javaslatot, a jogrend a parlament őszi ülésszakának kezdete utáni tizenötödik napig maradhat érvényben, de korábban is megszüntethetik ezt.

Gulyás Gergely kérdésre elárulta, hogy a legalább az első vakcinával beoltottak egy százaléka kapja el a vírust, de súlyos tünetek ennél is kevesebb esetben jelentkeznek. A tárcavezető arra is kitért, hogy az eddig elvégzett vizsgálatok alapján a Szputnyik V a legjobb vakcina, a Sinopharm pedig előzi a Pfizert.

A miniszter válaszolt az Index kérdéseire is, erről itt írtunk.